Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Żurek owsiany Weje (4-6 porcji)

Żurek owsiany Weje (4-6 porcji)

19.11.2012
Czyta się kilka minut
Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, autorka blogów: tastycolours.blogspot.com; dozartadegustuje.wordpress.com.
Fot. Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
Z

ZAKWAS OWSIANY: 8 łyżek zmiażdżonych płatków owsianych
1 litr przegotowanej wody
2 liście laurowe
2 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
3 posiekane ząbki czosnku

Płatki włożyć do słoja i wlać wodę. Dodać wszystkie przyprawy i czosnek. Wymieszać. Słoik przykryć gazą i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zakwas będzie dojrzały i kwaśny. Gdyby utworzyła się piana, zebrać i wyrzucić. Mieszać delikatnie raz dziennie. Przed użyciem przelać przez sitko i zostawić tylko płyn – resztę wyrzucić.

ZUPA: 800 ml zakwasu owsianego
800 ml serwatki lub domowego wywaru warzywnego
150 g świeżych grzybów shiitake albo leśnych grzybów
4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka masła h sól, pieprz

W rondlu zagotować serwatkę lub wywar. Dodać ziemniaki,...

1211

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]