Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
17 listopada od godz. 12.00 zaprasza w imieniu grupy pasjonatów kulinarnych FoodLe na degustację kuchni świata w krakowskim Balu (ul. Ślusarska 9, Zabłocie) w ramach akcji „Restaurant Day”.
Składniki: 600 g mięsa z królika
100 g kaszy jęczmiennej
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały por
3 cebule
1/3 selera
ząbek czosnku
200 g ziemniaków
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
5 suszonych prawdziwków
120 ml śmietany
2 łyżki siekanej natki
oliwa
sól
pieprz
Grzyby namoczyć w 0,3 l wody. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać dwie cebule pokrojone w piórka. Karmelizować na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Do rondla wlać 1,5 l wody. Dodać mięso i przyprawy. Gotować 40 minut. Dodać obrane warzywa i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić. Marchewkę, pietruszkę, grzyby, mięso pokroić i odstawić. Resztę wyrzucić. Zagotować wywar, dodać przemytą kaszę. Gotować pod przykryciem 5 minut. Dodać pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości. Dodać pokrojone warzywa, mięso i grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wlać zahartowaną śmietanę, udekorować natką i karmelizowaną cebulą.