Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
...wciąż jest bardzo lubiana, ale tym nowym ludziom obytym z sushi odrobinę już śmierdzi i zalatuje wiochą. Oj, nie byli w przetwórni ryb, ich noga nie postała w rzeźni... Można się kiszoną obżerać przez cały rok, można dowolnie komponować, zdrowa jest, odświeżająca. Ja lubię wyciągać z niej najprostsze nuty, bo to jej robi najlepiej.
KAPUSTA KISZONA DLA JEDNEJ OSOBY
Pójdź na najbliższy targ, kup ćwierć kilo dobrej kapusty. Zjedz wszystko prosto z woreczka w drodze do domu, dbając, żeby nikt nie przyuważył (podobnie z małosolnymi).
KWAŚNICA
SKŁADNIKI: 0,6 kg dobrej czystej kiszonej kapusty (bez marchewki ani innych dodatków)
trochę płynu z kapusty
0,4 kg żeberek (mogą być wędzone)
5 ziemniaków
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Kwaśnica to zupa biedna i dość rzadka. Nie ma kwaśnicy na bogato. Musi być kwaśna, jeśli ktoś kwaśnego nie lubi, niech nie gotuje. Nie dodaje się do niej warzyw. Jeśli używasz wędzonych żeberek, możesz je sparzyć przed gotowaniem, żeby miały mniej wyrazisty aromat.
Żeberka zalej zimną wodą i zagotuj. W tym czasie posiekaj z grubsza kapustę, ale staraj się nie tracić płynu – to on decyduje o smaku zupy. Dodaj kapustę do garnka z mięsem razem z dwoma liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w ziarnach do smaku. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, wtedy wyciągnij je i obierz z kości. Pokrój na spore kęsy. Ziemniaki opłucz i obierz, pokrój w niezbyt małą w kostkę, dodaj do zupy na 10 minut przed końcem gotowania. Kiedy są miękkie, spróbuj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Do każdej porcji dodaj trochę mięsa.
WOJCIECH NOWICKI jest pisarzem, eseistą, znawcą kuchni i recenzentem kulinarnym. Na stałe współpracuje z „TP”.