Reklama

Ładowanie...

Zakazane smakołyki

27.06.2017
Czyta się kilka minut
Nie tylko chleb jest niemile widziany na orbicie. Z różnych powodów zakazanych jest tam kilka rodzajów żywności.
Przygotowanie dyni do procesu liofilizacji Peggy Greb / Departament Rolnictwa USA
S

SÓL I PIEPRZ

W swojej tradycyjnej formie sprawiają te same kłopoty co chleb: drobinki przypraw mogłyby dostać się dosłownie wszędzie. Co nie oznacza, że przypraw w kosmosie nie ma: ze względu na to, że w nieważkości płyny w organizmie nie odpływają w dół, astronauci latają z permanentnie zatkanymi zatokami i bez solidnego doprawiania potraw często narzekają na brak odczuć smakowych. Stąd sól i pieprz w kosmosie są – ale w postaci płynnych roztworów.

MLEKO

Świeże mleko jest w kosmosie zbyt kłopotliwe, bo trzeba zapewnić mu chłodzenie. Zamiast tego w kosmos lata jego wersja liofilizowana, czyli pozbawiona wody w procesie, w którym najpierw jest zamrażane przy obniżonym ciśnieniu, a następnie lód wodny przechodzi bezpośrednio w stan gazowy (czyli sublimuje) i uchodzi do atmosfery. By otrzymać coś podobnego do stanu wyjściowego,...

2239

DZIĘKUJEMY, ŻE NAS CZYTASZ!

Żeby móc dostarczać Ci więcej tekstów najwyższej dziennikarskiej próby, prosimy Cię o wykupienie dostępu. Wykup i ciesz się nieograniczonym zasobem artykułów „Tygodnika”!

Masz już konto? Zaloguj się

Dostęp trzymiesięczny
69,90 zł

Przez 92 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum. 

Tygodnik espresso
10,00 zł

Przez 10 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum. Kup Tygodnik espresso i zacznij dzień od spokoju.

Dostęp roczny
199,90 zł

298,80 zł 99 zł taniej 
365 dni nieograniczonego dostępu do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.

Napisz do nas

Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.

Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!

Newsletter

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]