Reklama

Zakazane smakołyki

Zakazane smakołyki

WB -
27.06.2017
Czyta się kilka minut
Nie tylko chleb jest niemile widziany na orbicie. Z różnych powodów zakazanych jest tam kilka rodzajów żywności.
Przygotowanie dyni do procesu liofilizacji Peggy Greb / Departament Rolnictwa USA
S

SÓL I PIEPRZ

W swojej tradycyjnej formie sprawiają te same kłopoty co chleb: drobinki przypraw mogłyby dostać się dosłownie wszędzie. Co nie oznacza, że przypraw w kosmosie nie ma: ze względu na to, że w nieważkości płyny w organizmie nie odpływają w dół, astronauci latają z permanentnie zatkanymi zatokami i bez solidnego doprawiania potraw często narzekają na brak odczuć smakowych. Stąd sól i pieprz w kosmosie są – ale w postaci płynnych roztworów.

MLEKO

Świeże mleko jest w kosmosie zbyt kłopotliwe, bo trzeba zapewnić mu chłodzenie. Zamiast tego w kosmos lata jego wersja liofilizowana, czyli pozbawiona wody w procesie, w którym najpierw jest zamrażane przy obniżonym ciśnieniu, a następnie lód wodny przechodzi bezpośrednio w stan gazowy (czyli sublimuje) i uchodzi do atmosfery. By otrzymać coś podobnego do stanu wyjściowego,...

2239

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]