Szałwiowa grzanka z lisiecką i salsą ogórkową

Zapytany przez nas o poradę, jak najlepiej jeść lisiecką, jej producent, Stanisław Mądry z Liszek, z absolutną powagą odrzekł: „w plasterkach”. Dlatego dziś proponujemy po prostu przepis na... kromkę z kiełbasą, musztardą i ogórkiem.

06.08.2012

Czyta się kilka minut

 / facetznozem.blogspot.com
/ facetznozem.blogspot.com

SKŁADNIKI: 10 dag prawdziwej kiełbasy lisieckiej
2 bułki razowe
1 ogórek świeży
1 ogórek małosolny lub kiszony
łyżka masła
5 liści szałwii NA SOS: ¾ łyżki masła
¾ łyżki mąki
łyżka musztardy
100-150 ml bulionu warzywnego
szczypta szafranu


Ogórka świeżego obierz. Oba ogórki pokrój w drobną kostkę, nieco wyciśnij albo osusz na papierowym ręczniku, i wymieszaj.

Zrób sos: w bulionie rozpuść szafran. W rondlu rozgrzej masło, wsyp mąkę, mieszaj, aż się zezłoci. Wlej bulion, mieszaj intensywnie, gdy zacznie lekko gęstnieć, dodaj musztardę, mieszaj, aż zgęstnieje.

Teraz tosty. Rozpuść na średnim ogniu masło, wrzuć liście szałwii, niech się przesmażą i oddadzą aromat. Zdejmij liście, a na patelni ułóż grube kromki z bułek (odetnij górę i spód) i zezłoć je na maśle z obu stron. Przesmaruj tost sosem, ułóż na nim grube plastry lisieckiej, a na wierzch – salsę ogórkową. Możesz skropić wszystko sosem i udekorować smażonym liściem szałwii.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 33/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę