Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI: 10 dag prawdziwej kiełbasy lisieckiej
2 bułki razowe
1 ogórek świeży
1 ogórek małosolny lub kiszony
łyżka masła
5 liści szałwii NA SOS: ¾ łyżki masła
¾ łyżki mąki
łyżka musztardy
100-150 ml bulionu warzywnego
szczypta szafranu
Ogórka świeżego obierz. Oba ogórki pokrój w drobną kostkę, nieco wyciśnij albo osusz na papierowym ręczniku, i wymieszaj.
Zrób sos: w bulionie rozpuść szafran. W rondlu rozgrzej masło, wsyp mąkę, mieszaj, aż się zezłoci. Wlej bulion, mieszaj intensywnie, gdy zacznie lekko gęstnieć, dodaj musztardę, mieszaj, aż zgęstnieje.
Teraz tosty. Rozpuść na średnim ogniu masło, wrzuć liście szałwii, niech się przesmażą i oddadzą aromat. Zdejmij liście, a na patelni ułóż grube kromki z bułek (odetnij górę i spód) i zezłoć je na maśle z obu stron. Przesmaruj tost sosem, ułóż na nim grube plastry lisieckiej, a na wierzch – salsę ogórkową. Możesz skropić wszystko sosem i udekorować smażonym liściem szałwii.