Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI: 0,5–0,7 kg świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kozaki, zajączki) * 2 cebule * liść laurowy * ziele angielskie * sól * pieprz * łyżka mąki * 5 łyżek śmietany
Grzyby przebrać, oczyścić i opłukać. Pokroić na dowolne kawałki i wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i do lać troszkę wody, dodać przyprawy i grzyby. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, ciągle mieszając, by nie przywarły. Gdy grzyby będą już miękkie, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami. Można posypać koperkiem.