Sos ze świeżych grzybów leśnych

W tym tygodniu nagradzamy zgłoszony do naszego konkursu przepis KaterinyJ, autorki blogu katerina2804.blogspot.com.

24.09.2012

Czyta się kilka minut

 /
/

SKŁADNIKI: 0,5–0,7 kg świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kozaki, zajączki) * 2 cebule * liść laurowy * ziele angielskie * sól * pieprz * łyżka mąki * 5 łyżek śmietany

Grzyby przebrać, oczyścić i opłukać. Pokroić na dowolne kawałki i wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i do lać troszkę wody, dodać przyprawy i grzyby. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, ciągle mieszając, by nie przywarły. Gdy grzyby będą już miękkie, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną. Podawać z pieczywem lub ziemniaczkami. Można posypać koperkiem.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 40/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę