Reklama

Przepis na pustynię

Przepis na pustynię

24.02.2009
Czyta się kilka minut
W czasach, gdy zamiast mięsa można zjeść krewetki po śródziemnomorsku, coraz trudniej zrozumieć sens postu. Ale czy post musi mieć w ogóle cel?
/fot. KNA-Bild
W

W tę Środę Popielcową studenci duszpasterstwa akademickiego "Wiosna Kościoła PRO" z krakowskiej parafii św. Józefa po raz kolejny wychodzą w miasto. Staną na zbiegu ulic Grodzkiej i placu Wszystkich Świętych, w miejscu, gdzie przecinają się dwa szlaki: z południa na północ biegnie trasa popularnych restauracji, fast-foodów, cukierni, klubów, mniej lub bardziej wyrafinowanych jadłodajni. Linię wschód-zachód znaczą klasztory dominikanów, franciszkanów, Papieska Akademia Teologiczna i okno papieskie.

Plan jest następujący: w południe grupa rozejdzie się po ulicy, obok najpopularniejszego w mieście kebabu (świetna wołowina w zawijanym cieście) i znanego klubu. Wspólnie z księdzem Jackiem Stryczkiem studenci będą rozdawać przechodniom chleb posypany popiołem. Popiół, co podkreśla ks. Stryczek, został przebadany chemicznie, można go jeść bez obaw o zatrucie.

...
16223

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]