Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Pajda polskiego chleba we włoskim stylu

Pajda polskiego chleba we włoskim stylu

06.08.2012
Czyta się kilka minut
Pani Magda z blogu Magda-silverteaspoon.blogspot.com. nadesłała nam przepis nie na chleb, ale na danie – kromkę chleba z włoskimi dodatkami. Piękno tkwi w prostocie, ale także w umiejętnym łączeniu.
magda-silverteaspoon.blogspot.com
2

2 grube kromki chleba razowego z chrupiącą skórką
2 plasterki szynki parmeńskiej
6-8 pomidorków koktajlowych
plasterki parmezanu
14 małych listków bazylii
oliwa z oliwek do skropienia

Chleb ułóż na rozgrzanym grillu (lub w opiekaczu). Odwróć kromki, gdy pojawią się na nich ciemniejsze paseczki. Kiedy obie strony zostaną lekko przypieczone, zdejmij chleb z grilla.

Każdy plasterek szynki parmeńskiej pokrój na 3-4 części. Rozłóż na chlebie. Pomidorki umyj, przekrój na pół i ułóż na szynce. Udekoruj kanapki parmezanem, pokrojonym cienko (np. obieraczką do warzyw), oraz bazylią. Skrop oliwą z oliwek i podaj.

656

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]