Pajda polskiego chleba we włoskim stylu

Pani Magda z blogu Magda-silverteaspoon.blogspot.com. nadesłała nam przepis nie na chleb, ale na danie – kromkę chleba z włoskimi dodatkami. Piękno tkwi w prostocie, ale także w umiejętnym łączeniu.

06.08.2012

Czyta się kilka minut

 / magda-silverteaspoon.blogspot.com
/ magda-silverteaspoon.blogspot.com

2 grube kromki chleba razowego z chrupiącą skórką
2 plasterki szynki parmeńskiej
6-8 pomidorków koktajlowych
plasterki parmezanu
14 małych listków bazylii
oliwa z oliwek do skropienia


Chleb ułóż na rozgrzanym grillu (lub w opiekaczu). Odwróć kromki, gdy pojawią się na nich ciemniejsze paseczki. Kiedy obie strony zostaną lekko przypieczone, zdejmij chleb z grilla.

Każdy plasterek szynki parmeńskiej pokrój na 3-4 części. Rozłóż na chlebie. Pomidorki umyj, przekrój na pół i ułóż na szynce. Udekoruj kanapki parmezanem, pokrojonym cienko (np. obieraczką do warzyw), oraz bazylią. Skrop oliwą z oliwek i podaj.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 33/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę