Ocalenie Rudawki

Dla mnie okolice Rudawki Rymanowskiej to przykład jednego z wielu niezwykłych pod względem przyrodniczym miejsc w Polsce; przykład ogromnego bogactwa przyrody, które nasz kraj posiada.

30.06.2009

Czyta się kilka minut

Już 20 lat temu przy Okrągłym Stole powstawały zręby nowoczesnego, kompleksowego systemu ochrony środowiska w Polsce, który od tamtej pory ewoluował i doskonali się do tej chwili. Jego filary stanowią prawo, skuteczne narzędzia jego kontroli i pieniądze na inwestycje proekologiczne. Dzięki tej kombinacji Polska zrobiła w ostatnich latach ogromny postęp w dziedzinie ochrony środowiska. Oprócz rozwiązań instytucjonalnych, niezbędne jest jednak coś jeszcze - szacunek każdego człowieka wobec przyrody i jej mądre użytkowanie. Jakże wiele jest jeszcze do zrobienia w tych właśnie kwestiach.

Teren wokół Rudawki Rymanowskiej jest objęty ochroną prawną w ramach Europejskiej Sieci Ekologicznej Natura 2000. To nowoczesna forma ochrony środowiska, która jednocześnie pozwala chronić cenne przyrodniczo obszary i umożliwia zrównoważony rozwój cywilizacyjny.

Takie unikatowe miejsca jak Rudawka Rymanowska - łączące w sobie wartości przyrodnicze i duchowe - zasługują na nasze szczególne poszanowanie.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]
Szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Doświadczenie zdobywał w Wielkiej Brytanii i Francji.Od kilku lat zajmuje się historyczną rekonstrukcją kulinarną. Na co dzień pracuje z przepisami pochodzącymi z najstarszych polskich książek… więcej

Artykuł pochodzi z numeru TP 27/2009

Artykuł pochodzi z dodatku „Beskidzki przewodnik (26-27/2009)