Reklama

Nieskończony zielony

Nieskończony zielony

12.12.2016
Czyta się kilka minut
Instalacja w formie znaku nieskończoności jest przykładem „zielonej rzeźby”, na którą składają się metalowo-drewniana konstrukcja, gleba oraz około stu gatunków roślin.
Fot. Alicja Kielan / ESK WROCŁAW
I

Instalacja została zrealizowana we współpracy z mieszkańcami podwórka, którzy nie tylko pomogli ją zbudować, ale na co dzień uprawiają rosnące na niej rośliny. Celem projektu było uczynienie z podwórka miejsca wspólnego – terenu sąsiedzkiej współpracy i zaangażowania. Instalacja zmieniła oblicze podwórka przy ulicach Nowowiejskiej, Żeromskiego, Orzeszkowej oraz Barlickiego i wydobyła piękno osiedla Ołbin, ale przede wszystkim zasiała ziarno współpracy i nowej wspólnoty. ©

ADAM KALINOWSKI urodził się w Poznaniu, gdzie żyje i pracuje. Studiował antropologię kultury na Uniwersytecie Adama Mickiewicza. Autor dzieł sztuki zewnętrznej oraz artykułów naukowych. W 1998 r. założył Fundację im. Tadeusza Kalinowskiego.

Napisz do nas

Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.

Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!

Newsletter

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]