Gruszkowe muffiny z kruszonką pachnące cynamonem

SKŁADNIKI NA MUFFINY: 3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
szczypta suszonego imbiru
cynamon (ile kto lubi, ja dałam łyżeczkę)
1,5 twardej gruszki obranej ze skórki.
NA KRUSZONKĘ: 50 g cukru
50 g miękkiego masła
100 g mąki
duża garść pokruszonych płatków migdałowych.
Obraną gruszkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z imbirem i cynamonem. Odstaw do „przegryzienia się”.
KRUSZONKA: Wymieszaj wszystkie składniki: mąkę, cukier i miękkie masło. Rozgnieć i połącz za pomocą widelca. Odstaw.
MUFFINY: Połącz jajko, mleko i olej. W osobnej misce połącz mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj do składników sypkich mokre i wymieszaj. Można krótko miksować mikserem na...
DZIĘKUJEMY, ŻE NAS CZYTASZ!
Żeby móc dostarczać Ci więcej tekstów najwyższej dziennikarskiej próby, prosimy Cię o wykupienie dostępu. Wykup i ciesz się nieograniczonym zasobem artykułów „Tygodnika”!
Tak, chcę
czytać więcej »
Masz już konto? Zaloguj się
Napisz do nas
Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.
Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]