Tarta botwinkowa z serem

Dziś nagradzamy przepis letni, lekki i sezonowy, nawiązujący do poprzedniego odcinka o serach. Zgłosiła go Magda z blogu magda-silverteaspoon.blogspot.com

30.07.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. magda-silverteaspoon.blogspot.com
/ Fot. magda-silverteaspoon.blogspot.com

SPÓD:
220 g mąki
110 g masła
żółtko
łyżka zimnej wody
sól morska


NADZIENIE:
łyżka oleju
3 ząbki czosnku
papryczka chili
2 buraczki z łodygami i liśćmi
5 dymek
4 jajka
100 ml mleka
125 ml gęstego jogurtu naturalnego
50 g startego sera dojrzewającego
sól morska
szczypta gałki muszkatołowej
80 g pokruszonego koziego sera


Mąkę wymieszaj z masłem i solą. Dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulkę. Włóż do lodówki na 20 minut. Buraczki obierz i pokrój w cienkie plasterki, a łodygi i liście na dwucentymetrowe kawałki. Na łyżce oleju podsmaż posiekany czosnek przez pół minuty. Dodaj posiekaną papryczkę bez pestek i smaż kolejne pół minuty. Dodaj buraczki i podsmażaj 4 minuty. Wrzuć na patelnię łodygi i liście na następne 2 min. (od czasu do czasu mieszaj). Zdejmij z ognia i dodaj posiekane dymki, dopraw solą. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i przełóż na formę, wykładając nim także brzegi. Podpiecz spód w piekarniku (180 st.) przez 15 min. Wymieszaj mleko, jogurt, jajka i dojrzewający ser. Dopraw solą, gałką muszkatołową i wymieszaj z botwinką. Przelej zawartość patelni na spód i piecz 30-35 minut. Na koniec posyp tartę dymką i pokruszonym kozim serem.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 32/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę