Najzdrowsza dieta

25.01.2021

Czyta się kilka minut

Badania od dawna sugerowały, że ograniczenie spożywanych kalorii wpływa na długowieczność – nieco głodzone zwierzęta żyły dłużej niż te karmione normalnie i zapadały na mniejszą liczbę chorób powiązanych ze starzeniem się (np. neurodegeneracyjnych). Nie było jednak wiadomo, jaki fizjologiczny mechanizm wyjaśnia to zjawisko. Dwie prace opublikowane w pierwszym numerze „Nature Aging” – czasopisma poświęconego procesom starzenia się – przybliżają nas do odpowiedzi na to pytanie.

Badaczy zainteresowała grupa tzw. aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), które nasz organizm pobiera wyłącznie w pożywieniu. Odgrywają one ważną rolę w funkcjonowaniu białek, które regulują m.in. wzrosty i podziały komórkowe. Eksperymenty przeprowadzone na muszkach owocowych oraz myszach wykazały, że zarówno ograniczenie spożycia aminokwasów rozgałęzionych, jak i zablokowanie szlaku komunikacyjnego, w którym uczestniczą, pozytywnie wpływa na długość życia i zdrowie tych zwierząt.

Potrzeba jednak wielu kolejnych badań, by te odkrycia mogły znaleźć zastosowanie w postaci diety przeznaczonej dla człowieka. ©

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru Nr 5/2021