Kosmiczne papryczki

08.11.2021

Czyta się kilka minut

 / NASA
/ NASA

Pakowana próżniowo wołowina, liofilizowane pomidory i karczochy oraz chili prosto z orbitalnej grządki – przyrządzone przez astronautkę Megan McArthur tacos zwieńczyły eksperyment Plant Habitat-04 na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Służy on badaniom upraw roślin na potrzeby długich misji kosmicznych, np. na Marsa. Po sukcesach z sałatą i rzodkiewką, uprawa chili – zasadzonego 12 lipca – była jednym z najdłuższych i najtrudniejszych eksperymentów na pokładzie. Papryczki dobrze rokują przyszłym misjom: zawierają dużo witaminy C, są samopylne, jadalne na surowo, a ostrość kapsaicyny stymuluje otępiały w nieważkości smak. Na zdjęciu od lewej astronauci Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide i Megan McArthur, ISS, 29 października 2021 r. ©(P)

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru Nr 46/2021