Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
Pakowana próżniowo wołowina, liofilizowane pomidory i karczochy oraz chili prosto z orbitalnej grządki – przyrządzone przez astronautkę Megan McArthur tacos zwieńczyły eksperyment Plant Habitat-04 na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Służy on badaniom upraw roślin na potrzeby długich misji kosmicznych, np. na Marsa. Po sukcesach z sałatą i rzodkiewką, uprawa chili – zasadzonego 12 lipca – była jednym z najdłuższych i najtrudniejszych eksperymentów na pokładzie. Papryczki dobrze rokują przyszłym misjom: zawierają dużo witaminy C, są samopylne, jadalne na surowo, a ostrość kapsaicyny stymuluje otępiały w nieważkości smak. Na zdjęciu od lewej astronauci Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide i Megan McArthur, ISS, 29 października 2021 r. ©(P)