Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI na 4 porcje: 3 łyżki oleju
ok. 800 g łopatki wieprzowej
kilka łyżek mąki
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mielonej papryki
szczypta chili
ok. 800 ml piwa jasnego
2 sardele (anchois) z puszki
garstka majeranku
Wymieszać mąkę z odrobiną soli i pieprzu. Wrzucić pokrojone w kostkę (odtłuszczone, ale z umiarem) mięso i wymieszać, aż oblepi się mąką. Obsmażać mięso partiami na rozgrzanym oleju, obsmażone odkładając. W rondlu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż nieco zmięknie. Dodać czosnek i smażyć minutę, następnie dorzucić paprykę i chili. Smażyć przez chwilę, dorzucić mięso wraz z sokami, które puściło. Wymieszać, dodać sardele, piwo, majeranek, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. godzinę. Podawać z knedlami, ziemniakami, kaszą itp.