Gulasz na jasnym piwie

Przepis nadesłała Karolina Grochalska, autorka blogu zmyslywkuchni.blogspot.co.uk

03.12.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. zmyslywkuchni.blogspot.com
/ Fot. zmyslywkuchni.blogspot.com

SKŁADNIKI na 4 porcje: 3 łyżki oleju
ok. 800 g łopatki wieprzowej
kilka łyżek mąki
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki mielonej papryki
szczypta chili
ok. 800 ml piwa jasnego
2 sardele (anchois) z puszki
garstka majeranku

Wymieszać mąkę z odrobiną soli i pieprzu. Wrzucić pokrojone w kostkę (odtłuszczone, ale z umiarem) mięso i wymieszać, aż oblepi się mąką. Obsmażać mięso partiami na rozgrzanym oleju, obsmażone odkładając. W rondlu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż nieco zmięknie. Dodać czosnek i smażyć minutę, następnie dorzucić paprykę i chili. Smażyć przez chwilę, dorzucić mięso wraz z sokami, które puściło. Wymieszać, dodać sardele, piwo, majeranek, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. godzinę. Podawać z knedlami, ziemniakami, kaszą itp.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 50/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę