Dżem antonówkowo - marchewkowy z cynamonem

Swój przepis, inspirowany zeszłotygodniowym odcinkiem o owocach i sokach spod Łącka, nadesłała Nieśka, autorka blogu kulinarnego mowia-weki.blogspot.com.

17.07.2012

Czyta się kilka minut

 / fot. mowia-weki.blogspot.com
/ fot. mowia-weki.blogspot.com

SKŁADNIKI:
1 kg antonówek
1 kg marchwi
1-2 gruszki (OPCJA)
ok. 5 śliwek (OPCJA)
ok. 1/2 kg cukru
1/2 opakowania cynamonu

Obrane marchewki pokroić na kawałki. Nie musi być drobno. Zalać odrobiną wody, dosypać cukier. Gotować, aż marchewka będzie miękka. Dorzucić resztę pokrojonych owoców. Gdy będą miękkie – zmiksować. Dodać cukier i cynamon. Gotować (mieszając) do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Moje dżemy nie były bardzo gęste, ale jeśli takie lubicie, pogotujcie dłużej. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Przepis nagradzamy książką – gratulujemy!

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 30/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę