Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Deser serowo-jabłkowy

Deser serowo-jabłkowy

24.07.2012
Czyta się kilka minut
To danie ze zwycięskim serem festiwalu „Czas dobrego sera” w Sandomierzu skomponował i zaproponował nam znawca serów Gieno Mientkiewicz, autor blogu serypolskie.blox.pl
fot. Joanna Porankiewicz-Asplund
S

SKŁADNIKI: 5 dag sera „Kreuzer z komina” * 5 dag sera „Szafir” z Radzynia Podlaskiego * 2 winno-słodkie jabłka * 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich * 1 łyżeczka julienne (cienkich pasków) ze skórki pomarańczy * 5 łyżek miodu wielokwiatowego * 2 łyżki octu balsamicznego

Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, dzielimy na cząstki. Sery kroimy w kostkę 1,5 cm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i karmelizujemy w nim jabłka, dodajemy orzechy i skórkę. Zdejmujemy jabłka na talerz, a na patelnię wrzucamy na chwilę serowe kostki, błyskawicznie obtaczamy pozostałym karmelem, nie dopuszczając, aby się stopiły. Zdejmujemy z patelni i układamy na jabłkach. Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i rozpuszczamy przywarły karmel, odparowując całość do konsystencji sosu. Skrapiamy nim ser na jabłkach.

KREUZER Z KOMINA to trzytygodniowy ser, delikatnie solony i wędzony w letnim, prawie...

1062

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]