Śledź kaszubski w śmietanie z pulkami

Jak naprawdę powinien wyglądać śledź po kaszubsku? – Barbara Brzuskiewicz wyjawiła nam przepis swojej prababki. A Jaśko Pawłowski komentuje:

27.08.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. Łukasz Głowala
/ Fot. Łukasz Głowala

„Ten przepis jest tak kompletny, że nie warto się już mądrzyć i czegokolwiek dodawać”.

SKŁADNIKI: ulik, czyli tłusty holenderski
śledź solony
1 cebula
tłusta śmietana
1 kwaśne jabłko
cytryna
sól i pieprz
2-3 ziemniaki


Ulika patroszymy, obieramy ze skóry, filetujemy, moczymy w wodzie według uznania: przez noc albo kilka godzin. Cebulę pokrojoną w cienkie krążki i osuszone filety skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem (można też miałkim cukrem) i odstawiamy na pół godziny, żeby straciły ostrą woń. Tymczasem gotujemy pulki, czyli ziemniaki w mundurkach.
Do tłustej śmietany dodajemy cebulę i poszatkowane kwaśne jabłko. Polewamy nią śledzie, w razie potrzeby doprawiamy. Śledzia w śmietanie podajemy z gorącym ziemniakiem – jeśli młody, to na jednym talerzu, jeżeli jesienny – na osobnych, żeby można go było obrać ze skórki. Można dodać ugotowane na twardo jajko: pokrojone w kostkę do śmietany lub przekrojone na pół obok śledzia.
Dla smakoszy – kieliszek zimnej wódki.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 36/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę