Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Śledź kaszubski w śmietanie z pulkami

Śledź kaszubski w śmietanie z pulkami

27.08.2012
Czyta się kilka minut
Jak naprawdę powinien wyglądać śledź po kaszubsku? – Barbara Brzuskiewicz wyjawiła nam przepis swojej prababki. A Jaśko Pawłowski komentuje:
Fot. Łukasz Głowala

„Ten przepis jest tak kompletny, że nie warto się już mądrzyć i czegokolwiek dodawać”.

SKŁADNIKI: ulik, czyli tłusty holenderski
śledź solony
1 cebula
tłusta śmietana
1 kwaśne jabłko
cytryna
sól i pieprz
2-3 ziemniaki

Ulika patroszymy, obieramy ze skóry, filetujemy, moczymy w wodzie według uznania: przez noc albo kilka godzin. Cebulę pokrojoną w cienkie krążki i osuszone filety skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem (można też miałkim cukrem) i odstawiamy na pół godziny, żeby straciły ostrą woń. Tymczasem gotujemy pulki, czyli ziemniaki w mundurkach.
Do tłustej śmietany dodajemy cebulę i poszatkowane kwaśne jabłko. Polewamy nią śledzie, w razie potrzeby doprawiamy. Śledzia w śmietanie podajemy z gorącym ziemniakiem – jeśli młody, to na jednym talerzu, jeżeli jesienny – na osobnych,...

1073

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]