Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
„Ten przepis jest tak kompletny, że nie warto się już mądrzyć i czegokolwiek dodawać”.
SKŁADNIKI: ulik, czyli tłusty holenderski
śledź solony
1 cebula
tłusta śmietana
1 kwaśne jabłko
cytryna
sól i pieprz
2-3 ziemniaki
Ulika patroszymy, obieramy ze skóry, filetujemy, moczymy w wodzie według uznania: przez noc albo kilka godzin. Cebulę pokrojoną w cienkie krążki i osuszone filety skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem (można też miałkim cukrem) i odstawiamy na pół godziny, żeby straciły ostrą woń. Tymczasem gotujemy pulki, czyli ziemniaki w mundurkach.
Do tłustej śmietany dodajemy cebulę i poszatkowane kwaśne jabłko. Polewamy nią śledzie, w razie potrzeby doprawiamy. Śledzia w śmietanie podajemy z gorącym ziemniakiem – jeśli młody, to na jednym talerzu, jeżeli jesienny – na osobnych, żeby można go było obrać ze skórki. Można dodać ugotowane na twardo jajko: pokrojone w kostkę do śmietany lub przekrojone na pół obok śledzia.
Dla smakoszy – kieliszek zimnej wódki.