Kiszona cytryna

Kiszenie to nie tylko polska specjalność. Gdy już się nastawiło ogórki, warto spróbować z cytrynami. To pomysł rodem z Maroka, idealny do duszonego drobiu, pieczonej ryby, a nawet sałatek.

11.08.2012

Czyta się kilka minut

 /
/

SKŁADNIKI: 8 małych i 4 duże niepryskane cytryny
sól morska
4-5 liści laurowych, najlepiej świeżych
2-4 szczypty czarnuszki
1-2 laski cynamonu

Z czterech dużych cytryn wyciśnij sok. Osiem małych cytryn natnij na krzyż od góry (od cieńszego końca) do 3/4 owocu – żeby dało się go rozdzielić palcami na ćwiartki, ale żeby pozostał w całości. Do każdej z tak rozdzielonych cytryn wsyp łyżeczkę soli morskiej, natrzyj nią owoc od wewnątrz i ściśnij z powrotem. Umieść cytryny w dużym, wyparzonym słoju (na tę ilość potrzebny będzie taki, który mieści 1,75-2 l), układając je bardzo ściśle. Między owoce wsuń laski cynamonu i liście laurowe, każdą warstwę przesyp
1-2 szczyptami czarnuszki. Dodaj jeszcze 2 łyżki soli morskiej. Wlej sok z cytryn i dopełnij gorącą (ale nie wrzącą!) wodą. Zakręć szczelnie i odstaw w ciemne, niezbyt gorące miejsce.
Będą gotowe po 3-4 tygodniach.
Kiszonych cytryn używa się w Maroku jako dodatku do dań z tażinu (tajine) – tradycyjnego naczynia o charakterystycznej, stożkowatej pokrywie, w której dusi się mięso z warzywami. Można też oczywiście użyć zwykłego garnka.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 34/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę