Chleb serowy

– Ten chleb nikogo nie pozostawia obojętnym – zapewnia Liska z blogu pracowniawypiekow.blogspot.com, od której dostaliśmy przepis łączący chleb i ser.

30.07.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. pracowniawypiekow.blogspot.com
/ Fot. pracowniawypiekow.blogspot.com

SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
200 g sera (twardego, pleśniowego, fety – ale najlepiej niezbyt miękkiego) pokrojonego w kostkę
łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży
300 g wody


Wszystkie składniki wymieszać w misce i zostawić na 12-16 godzin. Następnie na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przełożyć ciasto i, chwytając ścierkę po obu stronach, uformować luźny bochenek, obtaczając go w mące. Przełożyć ze ściereczką do miski lub durszlaka, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut. Garnek żeliwny z przykrywką wstawić do piekarnika i nagrzać do 230 st. – musi być dobrze nagrzany (można też użyć zwykłej foremki). Wyrośnięty chleb przerzucić do garnka. Jeśli opadnie, nie przejmujemy się, wyrośnie ponownie. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy 15-20 minut.


OD REDAKCJI: zamiast 300 g wody można użyć 150 g wody i 150 g ciemnego piwa typu stout. Sprawdziliśmy, udaje się doskonale.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 32/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę