Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
200 g sera (twardego, pleśniowego, fety – ale najlepiej niezbyt miękkiego) pokrojonego w kostkę
łyżeczka soli
3/4 łyżeczki suchych drożdży
300 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce i zostawić na 12-16 godzin. Następnie na ściereczkę wysypaną grubą warstwą mąki przełożyć ciasto i, chwytając ścierkę po obu stronach, uformować luźny bochenek, obtaczając go w mące. Przełożyć ze ściereczką do miski lub durszlaka, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 30-60 minut. Garnek żeliwny z przykrywką wstawić do piekarnika i nagrzać do 230 st. – musi być dobrze nagrzany (można też użyć zwykłej foremki). Wyrośnięty chleb przerzucić do garnka. Jeśli opadnie, nie przejmujemy się, wyrośnie ponownie. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy 15-20 minut.
OD REDAKCJI: zamiast 300 g wody można użyć 150 g wody i 150 g ciemnego piwa typu stout. Sprawdziliśmy, udaje się doskonale.