Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
Komedia, reż.: Baktiar Kudojnazarow, Rosja/Niemcy 2003, Ale kino!, niedziela 13 VII, 12.00
Porównywany do Kusturicy tadżycki reżyser, niemiecki koproducent, rosyjscy bohaterowie z małego miasteczka nad Morzem Czarnym i do tego jeszcze garnitur od Gucciego jako główny przedmiot rozgrywającej się w filmie intrygi. Z takiej mieszanki powstać mogła tylko surrealistyczna komedia, podszyta gorzką obserwacją prowincjonalnych marzeń o wielkim świecie.
Porozmawiajmy o Herbercie
Publicystyka, TVP Kultura, poniedziałek 14 VII, 17.30
Kim był twórca "Barbarzyńcy w ogrodzie"? Jak zapisał się w pamięci najbliższych, przyjaciół, wydawców, krytyków? W ramach obchodów Roku Zbigniewa Herberta TVP Kultura rozpoczyna cykl spotkań z ludźmi, którym osoba i twórczość pisarza pozostały nieobojętne. W pierwszym odcinku gośćmi będą prof. Zdzisław Najder, prof. Janusz Odrowąż-Pieniążek i Marek Nowakowski.
Omnia mea... omnia mea mecum porto
Dokument, reż.: Stefan Szlachtycz, Polska 2002, TVP 2, poniedziałek 14 VII, 00.15
"Wszystko moje niosę z sobą..." to dokumentalny portret zmarłego niedawno artysty Józefa Szajny. W jego sztuce nałożyło się na siebie kilka planów: naznaczona piekłem wojny indywidualna biografia, doświadczenie człowieka XX wieku postawionego w sytuacjach ostatecznych i pytanie o istotę ludzką w ogóle. Twórca jedynego w swoim rodzaju "teatru plastycznego" jak mało kto zasłużył na miano artysty osobnego.
Chleb powszedni
Dokument, reż.: Nikolaus Geyrhalter, Niemcy/Austria 2005, Canal +, piątek, 18 VII, 21.00
Jeżeli człowiek jest tym, co je, to film Geyrhaltera wystawia nam fatalne świadectwo. Farmy i ubojnie niczym obozy koncentracyjne, nafaszerowane chemią plantacje i przetwórnie na kształt laboratoriów kosmicznych, a do tego absurdalna nadprodukcja zmodyfikowanej żywności niskiej klasy. Ten film, pozbawiony słownego komentarza, skutecznie odbiera apetyt i zmusza do zastanowienia się nad tym, co tak naprawdę jemy.