Suszona polędwiczka – zrób to sam!

W tym tygodniu – w nawiązaniu do poprzedniego odcinka cyklu, w którym opisywaliśmy produkowane w Liszkach wędliny – publikujemy przepis Mariana Olszewskiego na polędwiczkę.
 /
/

SKŁADNIKI: polędwiczka wieprzowa
przyprawy

Polędwiczkę oczyszczamy z błon, po czym nacieramy obficie solą wymieszaną z czosnkiem, kolorowym pieprzem ziarnistym, ziołami prowansalskimi (bądź innymi przyprawami, według uznania). Mięso wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, koniecznie w zamkniętym pojemniku. Następnie wieszamy je w suchym i przewiewnym miejscu na minimum 5 dni. Polędwiczkę można ususzyć nad kuchenką gazową, ogniskiem, a nawet w domowym kominku. Uwaga: proces suszenia należy kontrolować – im dłużej trwa, tym twardsze mięso. W zależności od upodobań można otrzymać polędwiczkę, która przypomina krwisty befsztyk albo całkowicie pozbawioną wody.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 34/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę