Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Suszona polędwiczka – zrób to sam!

Suszona polędwiczka – zrób to sam!

11.08.2012
Czyta się kilka minut
W tym tygodniu – w nawiązaniu do poprzedniego odcinka cyklu, w którym opisywaliśmy produkowane w Liszkach wędliny – publikujemy przepis Mariana Olszewskiego na polędwiczkę.
S

SKŁADNIKI: polędwiczka wieprzowa
przyprawy

Polędwiczkę oczyszczamy z błon, po czym nacieramy obficie solą wymieszaną z czosnkiem, kolorowym pieprzem ziarnistym, ziołami prowansalskimi (bądź innymi przyprawami, według uznania). Mięso wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, koniecznie w zamkniętym pojemniku. Następnie wieszamy je w suchym i przewiewnym miejscu na minimum 5 dni. Polędwiczkę można ususzyć nad kuchenką gazową, ogniskiem, a nawet w domowym kominku. Uwaga: proces suszenia należy kontrolować – im dłużej trwa, tym twardsze mięso. W zależności od upodobań można otrzymać polędwiczkę, która przypomina krwisty befsztyk albo całkowicie pozbawioną wody.

696

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]