Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI: polędwiczka wieprzowa
przyprawy
Polędwiczkę oczyszczamy z błon, po czym nacieramy obficie solą wymieszaną z czosnkiem, kolorowym pieprzem ziarnistym, ziołami prowansalskimi (bądź innymi przyprawami, według uznania). Mięso wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, koniecznie w zamkniętym pojemniku. Następnie wieszamy je w suchym i przewiewnym miejscu na minimum 5 dni. Polędwiczkę można ususzyć nad kuchenką gazową, ogniskiem, a nawet w domowym kominku. Uwaga: proces suszenia należy kontrolować – im dłużej trwa, tym twardsze mięso. W zależności od upodobań można otrzymać polędwiczkę, która przypomina krwisty befsztyk albo całkowicie pozbawioną wody.