Reklama

Kalafior z Błękitnego Wzgórza

Kalafior z Błękitnego Wzgórza

24.11.2009
Czyta się kilka minut
Restauracja Dana Barbera to laboratorium, które pomaga edukować konsumentów - pokazywać im, że wybory, których dokonują, mają wpływ na cały ekosystem.
„Warzywa na płotku”, przystawka w restauracji Blue Hill / Thomas Schauer / Blue Hill at Stone Barns
P

Przy wejściu kosz pachnących jabłek. W kominku dębowe drwa. Najpierw czerwone wino: gęste, jesienne. Pachnie ziemią i więdnącymi kwiatami. Za chwilę usiądziemy do stołu. Chleb na zakwasie, chrupiący, jeszcze ciepły. Kartofle, grzyby, seler, pietruszka, buraki. Delikatna cielęcina, krwisty befsztyk, kruche jagnię. Szałwia, rozmaryn, czarna sól morska. Pestki dyni i orzechy. Winogrona, gruszki, śliwki, porzeczki. Dary ziemi. Owoce pracy ludzkich rąk.

Stone Barnes to położona 50 km na północ od Nowego Jorku farma, będąca niegdyś fragmentem posiadłości rodziny Rockefellerów. Od pięciu lat działa tu Centrum Rolnictwa i Żywności - organizacja non-profit, wspierająca lokalnych farmerów i propagująca zrównoważony rozwój. Mieszcząca się w budynku z szarawych kamieni - kiedyś były to pomieszczenia gospodarcze - restauracja Blue Hill to miejsce niezwykłe. Nie...

14680

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, trzymiesięczny lub roczny.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]