Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
Badania pokazują, że w organizmie matki upośledza rozwój mózgu płodu, może powodować autyzm czy obniżone IQ.
Żywność z chlorpyrifosem często trafia na nasze stoły. W ciągu ostatnich trzech lat Główny Inspektorat Sanitarny wykrył 37 przekroczeń normy (to ponad 30 proc. wszystkich wykonanych analiz ryzyka). Stężenie pestycydu było 70 (sałata lodowa) czy nawet 100 (kapusta) razy wyższe niż dopuszczalny poziom. Chlorpyrifos w polskich produktach znajdowały też służby Szwecji, Czech i Danii.
Decyzja firmy to efekt zmian w prawie unijnym i amerykańskim. Zezwolenie na stosowanie chlorpyrifosu w UE pochodziło z 2005 r. Było kilkakrotnie przedłużane, a jego ponowna ocena odkładana. W grudniu 2019 r. substancja została ostatecznie zakazana.
Polscy rolnicy będą szukać alternatywy. To także zadanie dla służb, które będą musiały poradzić sobie z próbami przemytu. Już teraz Europol szacuje, że w Polsce nawet 25 procent pestycydów może pochodzić z nielegalnych źródeł. ©℗