Kuchnia czasów pandemii

15.11.2021

Czyta się kilka minut

 / MATERIAŁY PRASOWE
/ MATERIAŁY PRASOWE

Nie sądziłem, że zajmę się tu książkami kucharskimi, ale nie umiałem się powstrzymać. Oto bowiem znakomita znawczyni sztuki, krytyczka i kuratorka, ograniczona przez pandemię w swojej zwykłej aktywności, przyjrzała się rzeczywistości czasów zarazy i postanowiła ułożyć dla przyjaciół i bliskich tygodniowe menu – tanie, pożywne i zdrowe. Jak pisze, racjonalny i raczej tradycyjny jadłospis „oszczędnej i gospodarnej Polki”.

Kiedy ów jadłospis trafił do sieci, nastąpił efekt kuli śniegowej. Autorka zasypana została przepisami, korektami do przepisów oraz przepisami alternatywnymi. Były wśród nich receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie i wynalazki całkiem współczesne. „Tanie i mniej tanie. Najczęściej oparte na warzywach i kaszach. Bezmięsne, lecz z rybami”. Potem niespodzianka – propozycję wydania złożyli, pewnie nieprzypadkowo podczas kolacji, Krystyna i Ryszard Kryniccy, czyli Wydawnictwo a5. „Pomyślałam, że żartują. Nie żartowali. I tak nasza chimeryczna, towarzyska kuchnia wylądowała wśród tomów wspaniałej poezji”.

Przepisy, złączone żywą narracją, ułożone zostały wedle pór roku, a wewnątrz tego podziału rządzi zasadniczo albo budulec potrawy, albo jej rodzaj – więc na przykład warzywa, w tym nowalijki, kasze, ryby czy grzyby ze szczególnym uwzględnieniem kurek – albo zupy, sałatki, kiszonki, desery i wypieki. Stylistyka przepisów jest różnorodna, w końcu – jeśli dobrze policzyłem – książka ma sto troje autorów. Do tego fantastyczne ilustracje Alicji Białej, która – przypominam – zilustrowała wcześniej kolażami tyleż cudnie, co inteligentnie tom Marcina Świetlickiego „Polska. Wiązanka pieśni patriotycznych”.

Wszystkich współtwórców tej bardzo praktycznej zabawy nie wyliczę – jest wśród nich wielu artystów i ludzi pióra, a i paru polityków. Zaś potrawom wyrafinowanym towarzyszą prawdziwe przeboje prostoty: kasza po wszechpolsku Andrzeja Stasiuka, „złota rybka” Leona Tarasewicza, zwłaszcza zaś groszek w majonezie Piotra Korduby, gdzie najważniejszym elementem staje się wytworna misa z dobrej porcelany…

To nie koniec z kuchnią: w kolejce czeka „Kalimera. Grecka kuchnia radości” reportażysty Dionisiosa Sturisa, również wegetariańska. A kiedy Paweł Bravo wreszcie zbierze swoje felietony kulinarne – też o nich napiszę, niech i mięsożercy mają coś dla siebie. ©℗

Anda Rottenberg i przyjaciele, KUCHNIA TOWARZYSKA I UCZUCIOWA, Kolaże Alicja Biała. Wydawnictwo a5, Kraków 2021, ss. 320.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]
Tomasz Fiałkowski, ur. 1955 w Krakowie, absolwent prawa i historii sztuki na UJ, w latach 1980-89 w redakcji miesięcznika „Znak”, od 1990 r. w redakcji „TP”, na którego łamach prowadzi od 1987 r. jako Lektor rubrykę recenzyjną. Publikował również m.in. w… więcej

Artykuł pochodzi z numeru Nr 47/2021