Reklama

Kuchnia czasów pandemii

Kuchnia czasów pandemii

15.11.2021
Czyta się kilka minut
MATERIAŁY PRASOWE
N

Nie sądziłem, że zajmę się tu książkami kucharskimi, ale nie umiałem się powstrzymać. Oto bowiem znakomita znawczyni sztuki, krytyczka i kuratorka, ograniczona przez pandemię w swojej zwykłej aktywności, przyjrzała się rzeczywistości czasów zarazy i postanowiła ułożyć dla przyjaciół i bliskich tygodniowe menu – tanie, pożywne i zdrowe. Jak pisze, racjonalny i raczej tradycyjny jadłospis „oszczędnej i gospodarnej Polki”.

Kiedy ów jadłospis trafił do sieci, nastąpił efekt kuli śniegowej. Autorka zasypana została przepisami, korektami do przepisów oraz przepisami alternatywnymi. Były wśród nich receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie i wynalazki całkiem współczesne. „Tanie i mniej tanie. Najczęściej oparte na warzywach i kaszach. Bezmięsne, lecz z rybami”. Potem niespodzianka – propozycję wydania złożyli, pewnie nieprzypadkowo podczas kolacji, Krystyna i Ryszard Kryniccy...

3112

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, trzymiesięczny lub roczny.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

Newsletter

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]