Reklama

Kością w gardle

Kością w gardle

10.07.2017
Czyta się kilka minut
Koneserom psiego mięsa z Korei Południowej coraz trudniej zjeść w spokoju. Targi i restauracje stają się celem Koreańczyków, którym nie podoba się ta część ich dziedzictwa kulturalno-kulinarnego.
Początki kampanii przeciw „psiemu przemysłowi”, Seul, lipiec 2010 r. Transparent głosi „Psy odczuwają ból jak ludzie”. 18 lipca to tradycyjny dzień spożywania psów – mają m.in. pomagać znosić upały. LEE JIN-MAN / AP PHOTO / EAST NEWS
B

Bosintang to rodzaj gulaszu. Jak to w Korei bywa, podawanego na ostro. Potrawa popularna, w Seulu osiągalna zwykle w zasięgu 10 minut. Tak przynajmniej twierdzi popularna tu wyszukiwarka Naver.

Gulasz jak to gulasz: nie byłoby w nim nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że ta klasyczna koreańska potrawa sporządzana jest z mięsa psów. Stąd przez Koreańczyków czasami zwana jest „meongmeongtang”, czyli „zupa hau hau”. To także najsłynniejsze koreańskie danie na bazie psininy. Przypisuje mu się nawet właściwości zdrowotne.

Popularna jest też inna potrawa, jeongol: tu mięso gotuje się z warzywami (inaczej niż „zupa hau hau”, do jeongol można wykorzystać nie tylko psininę). Może być podawana również na zimno lub na surowo, niczym polski tatar.

W restauracjach obu potrawom nierzadko towarzyszy przystawka: grzanki z psiej...

16045

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

Podobne teksty

Patrycja Bukalska, Robert Stefanicki, Joanna Brożek
Wojciech Lubowiecki, Joachim Trenkner, Olaf Osica
Ks. Mirosław Gucwa, Karol Kowalski, Jan Bińczycki

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]