Ładowanie...
Kością w gardle

Bosintang to rodzaj gulaszu. Jak to w Korei bywa, podawanego na ostro. Potrawa popularna, w Seulu osiągalna zwykle w zasięgu 10 minut. Tak przynajmniej twierdzi popularna tu wyszukiwarka Naver.
Gulasz jak to gulasz: nie byłoby w nim nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że ta klasyczna koreańska potrawa sporządzana jest z mięsa psów. Stąd przez Koreańczyków czasami zwana jest „meongmeongtang”, czyli „zupa hau hau”. To także najsłynniejsze koreańskie danie na bazie psininy. Przypisuje mu się nawet właściwości zdrowotne.
Popularna jest też inna potrawa, jeongol: tu mięso gotuje się z warzywami (inaczej niż „zupa hau hau”, do jeongol można wykorzystać nie tylko psininę). Może być podawana również na zimno lub na surowo, niczym polski tatar.
W restauracjach obu potrawom nierzadko towarzyszy przystawka: grzanki z psiej...
DZIĘKUJEMY, ŻE NAS CZYTASZ!
Żeby móc dostarczać Ci więcej tekstów najwyższej dziennikarskiej próby, prosimy Cię o wykupienie dostępu. Wykup i ciesz się nieograniczonym zasobem artykułów „Tygodnika”!
Masz już konto? Zaloguj się
Przez 92 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
360 zł 160 zł taniej (od oferty 10/10 na rok)
365 dni nieograniczonego dostępu do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Przez 10 dni będziesz mieć dostęp do wszystkich treści - każdej środy do bieżącego wydania oraz do stale powiększającego się archiwum.
Napisz do nas
Chcesz podzielić się przemyśleniami, do których zainspirował Cię artykuł, zainteresować nas ważną sprawą lub opowiedzieć swoją historię? Napisz do redakcji na adres redakcja@tygodnikpowszechny.pl . Wiele listów publikujemy na łamach papierowego wydania oraz w serwisie internetowym, a dzięki niejednemu sygnałowi od Czytelników powstały ważne tematy dziennikarskie.
Obserwuj nasze profile społecznościowe i angażuj się w dyskusje: na Facebooku, Twitterze, Instagramie, YouTube. Zapraszamy!
Podobne teksty
Newsletter
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]