Reklama

Zupa piwna

Zupa piwna

03.12.2012
Czyta się kilka minut
Żywność coraz chętniej bierzemy we własne ręce albo powierzamy producentom, którym wierzymy naprawdę. Chleb – coraz częściej pieczony w domu. Wino – bio. Warzywa – z uprawy bez chemii. Coraz więcej ludzi o jedzeniu myśli odpowiedzialnie.
il. Marcin Bondarowicz
W

W tym dążeniu do lepszego zmieściło się również piwo. Czas był najwyższy. Liczne sklepy specjalistyczne traktują piwo tak, jak na to zasługuje: z atencją, znawstwem i nawet bez zdzierstwa. Chyba najlepiej sprzedają się piwa polskie – z małych browarów. To znak, że wielcy producenci przekroczyli barierę, i jest taka publiczność, która ma ich szczerze dość. Więc hurra, pijmy małe, warto! Dzięki małym browarom znów wiadomo, jak piwo może być wspaniałe.

Jednym z takich producentów jest AleBrowar. Dzięki niemu wrócę do dania z dzieciństwa, zupy, jakże inaczej. Ale takiej, której próżno szukać w jakiejkolwiek restauracji.

SKŁADNIKI:
2 butelki piwa Amber Boy z AleBrowaru
0,15 l śmietany (kwaśnej i tłustej!)
2-3 żółtka
0,2 kg tłustego twarogu (najlepiej z targu albo własnego)
0,1 kg cukru
2 goździki

Żółtka ubijamy z cukrem. Do piwa dodajemy...

1488

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]