Oscypek jak parmezan

Wszystko wskazuje na to, że słynny owczy ser już w lutym zostanie uznany za produkt regionalny w Unii Europejskiej. Jeśli nie liczyć kilku marek czeskiego piwa, uznanych za takowe jeszcze przed akcesją, będzie to pierwszy przypadek w historii nowych krajów członkowskich. Nie sprawdziły się więc narzekania niedowiarków, przewidujących, że kłody pod nogi polskim góralom z Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu będą rzucać Słowacy: po drugiej stronie Tatr produktem regionalnym będzie ostiepok, o innym składzie i smaku. Udało się uniknąć konfliktu.

29.01.2007

Czyta się kilka minut

Przed góralami, którzy otrzymają prawo do produkcji owczego sera, duża szansa, ale i duże wyzwanie. Produkt regionalny może być niesłychanym chwytem promocyjnym i przynosić wymierne korzyści, co w sytuacji często niemal pozbawionych środków do życia pasterzy jest bardzo ważne. Ale to oni sami muszą zadbać, by np. firmy produkujące podróbki oscypka wycofały produkt z rynku. To górale również muszą zadbać o uczciwość: kontrola produktu regionalnego odbywa się na dwóch poziomach - producenci kontrolują się sami, a nadrzędną instancją jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, mająca prawo nalotu bez uprzedzenia. Górale muszą zrozumieć, że podróbki, np. oscypki z mleka krowiego czy sery moczone w herbacie, niszczą bezpowrotnie markę.

W kolejce do rejestracji czekają bryndza, kiełbasa lisiecka i miody wrzosowe z Borów Dolnośląskich. Wniosków byłoby więcej, ale jest jeden warunek: najpierw trzeba założyć grupę producencką albo konsorcjum. A wiadomo, że z organizacją wśród polskich rolników bywa różnie.

Henryk Wujec jest przewodniczącym rady Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 05/2007