Żelazny uścisk

Nadchodzą sztuczne mięśnie, dziesiątki razy bardziej wydajne i wytrzymałe od ludzkich. W numerze „Science” z 12 lipca trzy różne zespoły badawcze przedstawiły swoje projekty takich konstrukcji.

16.07.2019

Czyta się kilka minut

W dwóch przypadkach włókno sztucznego mięśnia składa się ze specjalnej otoczki, reagującej na temperaturę, elektryczność albo określone substancje (pod ich wpływem dokonuje się „skurcz”), oraz cieniutkich „nitek”, odpowiednio skręconych lub owiniętych, wykonanych z różnych materiałów – od drogich w produkcji węglowych nanorurek po szeroko dostępne materiały, takie jak bambus czy jedwab. Jeden z zespołów zaprezentował nieco inne rozwiązanie – połączenie dwóch polimerów, reagujących zmianą długości pod wpływem różnych temperatur. Badacze pokazali, że ich włókno bez trudu może wykonać ponad 10 tys. następujących po sobie skurczów.

Wśród potencjalnych zastosowań testowanej technologii wymienia się m.in. konstrukcje robotów oraz urządzenia i materiały biomedyczne (wliczając rozmaite protezy). ©℗

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru Nr 29/2019