Zupa porowa z wędzonym śledziem

Dziś nagradzamy przepis nawiązujący do odcinka o śledziach. Nadesłała go Magda z blogu magda-silverteaspoon.blogspot.com.

03.09.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. magda-silverteaspoon.blogspot.com
/ Fot. magda-silverteaspoon.blogspot.com

SKŁADNIKI: łyżka masła lub oleju
biała i jasnozielona część z 2 porów
mała cebula czosnkowa pokrojona w pióra
ząbek czosnku posiekany
3 szklanki bulionu
łyżeczka listków tymianku
ziarenka okrojone z 1 kolby kukurydzy (lub 1/2 puszki)
250 g wędzonego śledzia
szklanka mleka
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
łyżeczka młotkowanego czarnego pieprzu
sól morska
garść posiekanej natki pietruszki

W rondlu podsmaż por i cebulę czosnkową, aż lekko zmiękną (ok. 5 min.). Wrzuć czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj tymianek, kukurydzę, zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem 15 min. Ze śledzi zdejmij skórę, oddziel od ości i podziel na kawałki wielkości kęsa. Włóż je do małego rondelka, zalej mlekiem, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i gotuj 2-3 minuty, aż ryba nieco zmięknie, ale się nie rozpadnie. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, a mleko razem ze śledziem przelej do zupy porowej zdjętej z ognia i wymieszaj delikatnie. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podaj posypaną natką pietruszki.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 37/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę