W krainie Quartza
W krainie Quartza

Ta receptura owiana jest tajemnicą. Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Uniejowie-Kolonii zarzekają się, że alkohol z kapusty robiły już ich prababki. Do wyboru nalewka biała (z kapusty białej) i brązowa (z czerwonej). Pachnie przyjaźnie, smakuje nieco księżycowo, moc ma należytą (ok. 60 proc.), walory zdrowotne podobno nie do przecenienia.
Jeśli ktoś jednak oczekuje, że w poszukiwaniu kapuścianej nalewki, odbijając kawał drogi w bok od szosy głównej, znajdzie się w romantycznym pejzażu wsi polskiej – takim z furmanką, konikiem, półhektarowym gospodarstwem obrabianym tradycyjnymi metodami, starym krzyżem, rosochatą wierzbą i lokalnymi gatunkami – srodze się zawiedzie.
W zagubionej wśród łagodnych, bezleśnych zboczy małopolskiej Charsznicy (z trasy S7 w Miechowie trzeba skręcić w kierunku Olkusza) z kapusty potrafią zrobić wszystko. Nalewkę, pieniądze, leki, politykę...
Dodaj komentarz
Chcesz czytać więcej?
Wykup dostęp »
Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie!
Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.
Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!
Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »
Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.
Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]