Spółdzielnia smaku
Spółdzielnia smaku

Oprócz warzywnej bazy – ziemniaków, marchwi czy porów – w Kooperatywie można zamówić skorzonerę (korzeń przypominający w smaku szparagi), rukiew wodną (roślinę z rodziny kapustowatych; wyciąg z niej był jedną z ulubionych potraw Napoleona) i kwiaty cukinii. Co miesiąc z dużych, jutowych worków rozdzielane są mąki, kasze i otręby; przyjeżdża dostawa ekologicznych olejów z małej tłoczni spod Sanoka. 150 różnych produktów – i żadnego mięsa, bo większość grupy to wegetarianie. Nie ma obowiązku zamawiania co tydzień czy zamawiania minimalnych ilości – każdy kupuje wtedy, kiedy chce, i tyle, ile potrzebuje.
Wawelska Kooperatywa Spożywcza to nieformalna spółdzielnia, której członkowie (kooperanci) razem kupują jedzenie bezpośrednio w lokalnych gospodarstwach. Jak podkreślają, dzięki Kooperatywie nie muszą wybierać między jedzeniem zdrowym a tanim (niektóre ceny są u nich nawet o...
Dodaj komentarz
Chcesz czytać więcej?
Wykup dostęp »
Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie!
Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.
Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!
Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »
Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.
Zapoznaj się z Regułami forum
Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]