Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
Połowa trafiła do Frances H. Arnold z Caltech (USA) za prace dotyczące ewolucji na poziomie chemicznym. Badała ona enzymy (cząsteczki sterujące reakcjami chemicznymi w organizmach) poddawane procesowi losowych mutacji (w ramach tzw. ewolucji sterowanej), w wyniku których cząsteczki te ulegają zmianom strukturalnym – niektóre z mutacji poprawiają efektywność działania enzymów. Laureatka opracowała metodę „wyłapywania” najskuteczniejszych enzymów, która okazała się bardzo uniwersalna. Ulepszone enzymy, będące naturalnymi katalizatorami wielu reakcji, mogą znaleźć szerokie zastosowania. Frances Arnold ma już kilkanaście patentów dotyczących m.in. wytwarzania nowych biopaliw czy też tzw. zielonej chemii.
Drugą połowę tegorocznej nagrody podzielono pomiędzy George'a P. Smitha (University of Missouri, USA) oraz Gregory'ego P. Wintera Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Wielka Brytania). Uczeni ci zajmują się bakteriofagami (wirusami atakującymi bakterie) oraz przeciwciałami. Opracowana przez Smitha tzw. fagowa ekspresja peptydów (phage display) to wyrafinowana technika laboratoryjna, która pozwala na badanie i manipulowanie oddziaływaniami białek, peptydów oraz DNA. Ich odkrycia mają szczególne znaczenie dla opracowania nowych, znacznie bardziej efektywnych leków stosowanych m.in. w terapii nowotworów.