Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
ZAKWAS OWSIANY: 8 łyżek zmiażdżonych płatków owsianych
1 litr przegotowanej wody
2 liście laurowe
2 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
3 posiekane ząbki czosnku
Płatki włożyć do słoja i wlać wodę. Dodać wszystkie przyprawy i czosnek. Wymieszać. Słoik przykryć gazą i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zakwas będzie dojrzały i kwaśny. Gdyby utworzyła się piana, zebrać i wyrzucić. Mieszać delikatnie raz dziennie. Przed użyciem przelać przez sitko i zostawić tylko płyn – resztę wyrzucić.
ZUPA: 800 ml zakwasu owsianego
800 ml serwatki lub domowego wywaru warzywnego
150 g świeżych grzybów shiitake albo leśnych grzybów
4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka masła h sól, pieprz
W rondlu zagotować serwatkę lub wywar. Dodać ziemniaki, tymianek i gotować 10 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i grzyby. Przesmażyć kilka minut uważając, aby czosnek się nie spalił. Grzyby z czosnkiem dodać do wywaru z ziemniakami. Wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.