Żurek owsiany Weje (4-6 porcji)

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, autorka blogów: tastycolours.blogspot.com; dozartadegustuje.wordpress.com.

19.11.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
/ Fot. Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

ZAKWAS OWSIANY: 8 łyżek zmiażdżonych płatków owsianych
1 litr przegotowanej wody
2 liście laurowe
2 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
3 posiekane ząbki czosnku

Płatki włożyć do słoja i wlać wodę. Dodać wszystkie przyprawy i czosnek. Wymieszać. Słoik przykryć gazą i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zakwas będzie dojrzały i kwaśny. Gdyby utworzyła się piana, zebrać i wyrzucić. Mieszać delikatnie raz dziennie. Przed użyciem przelać przez sitko i zostawić tylko płyn – resztę wyrzucić.


ZUPA: 800 ml zakwasu owsianego
800 ml serwatki lub domowego wywaru warzywnego
150 g świeżych grzybów shiitake albo leśnych grzybów
4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka masła h sól, pieprz

W rondlu zagotować serwatkę lub wywar. Dodać ziemniaki, tymianek i gotować 10 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i grzyby. Przesmażyć kilka minut uważając, aby czosnek się nie spalił. Grzyby z czosnkiem dodać do wywaru z ziemniakami. Wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 48/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę