Zupa ogórkowa po rusku

Wracamy dziś do tematu sprzed dwóch tygodni – ogórków kiszonych – i nagradzamy przepis Pauli, autorki blogu www.jakpomasle.pl, inspirowany, jak sama pisze, książką „Zupy codzienne i wykwintne” Henryka Dębskiego z 1982 r.

28.08.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. www.jakpomasle.pl
/ Fot. www.jakpomasle.pl

SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru z kości i warzyw
2/3 szklanki śmietany
250 g wieprzowiny bez kości
cebula
2 łyżki tłuszczu do smażenia 2-3 ogórki kwaszone
2 łyżki masła
150 g szpinaku 2 łyżki mąki sól, pieprz i czosnek do smaku

Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać cebulę, lekko zrumienić i zalać wywarem (ja przekładam wszystko do dużego garnka). Ogórki obrać, pokroić w paski i podsmażyć na maśle. Dusić, skrapiając wodą. Jeśli mamy świeży szpinak, należy go przebrać, opłukać, sparzyć, odcedzić, zemleć i połączyć z mięsem w wywarze, ogórkami oraz śmietaną wymieszaną z mąką: zagotować i doprawić. Ja użyłam kostki mrożonego szpinaku, którą od razu dodałam do smażonych ogórków.

Gotową zupę posypać zieloną pietruszką i podawać z chlebem.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 36/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę