Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI: 1,5 l wywaru z kości i warzyw
2/3 szklanki śmietany
250 g wieprzowiny bez kości
cebula
2 łyżki tłuszczu do smażenia 2-3 ogórki kwaszone
2 łyżki masła
150 g szpinaku 2 łyżki mąki sól, pieprz i czosnek do smaku
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać cebulę, lekko zrumienić i zalać wywarem (ja przekładam wszystko do dużego garnka). Ogórki obrać, pokroić w paski i podsmażyć na maśle. Dusić, skrapiając wodą. Jeśli mamy świeży szpinak, należy go przebrać, opłukać, sparzyć, odcedzić, zemleć i połączyć z mięsem w wywarze, ogórkami oraz śmietaną wymieszaną z mąką: zagotować i doprawić. Ja użyłam kostki mrożonego szpinaku, którą od razu dodałam do smażonych ogórków.
Gotową zupę posypać zieloną pietruszką i podawać z chlebem.