Wołowina z kurkami i suszonymi pomidorami

W tym tygodniu nagradzamy przepis Bernadetty, autorki blogu prawodogotowaniazpasja.blox.pl, zainspirowany poprzednim odcinkiem „Apetytu na Polskę” – o winach.

24.07.2012

Czyta się kilka minut

 / fot. prawodogotowaniazpasja.blox.pl
/ fot. prawodogotowaniazpasja.blox.pl

SKŁADNIKI: 45 dag chudej wołowiny * 2 średnie cebule * 2 duże ząbki polskiego czosnku * 1/2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego * 2-3 łyżki oleju rzepakowego * 10 dag suszonych pomidorów * 10 dag kurek * 3/4 szklanki ryżu pełnoziarnistego * sól * pieprz * natka pietruszki


Wołowinę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w cienkie kawałki o wymiarach ok. 2x3 cm. Podsmażamy wołowinę na rumiano. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę cebule oraz czosnek. Dusimy pod przykryciem 5 min. Dodajemy pokrojone w kostkę lub paski suszone pomidory bez zalewy oraz wino. Dusimy kolejne 10 min., odkrywamy patelnię i odparowujemy sos przez 3-4 min. Dodajemy dokładnie oczyszczone kurki (małe w całości, a duże pokrojone) i znowu przykrywamy. Dusimy 3-4 min., doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na gorący ryż nakładamy plasterki wołowiny. Polewamy sosem, posypujemy drobno posiekaną natką.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 31/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę