Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI: 45 dag chudej wołowiny * 2 średnie cebule * 2 duże ząbki polskiego czosnku * 1/2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego * 2-3 łyżki oleju rzepakowego * 10 dag suszonych pomidorów * 10 dag kurek * 3/4 szklanki ryżu pełnoziarnistego * sól * pieprz * natka pietruszki
Wołowinę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w cienkie kawałki o wymiarach ok. 2x3 cm. Podsmażamy wołowinę na rumiano. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę cebule oraz czosnek. Dusimy pod przykryciem 5 min. Dodajemy pokrojone w kostkę lub paski suszone pomidory bez zalewy oraz wino. Dusimy kolejne 10 min., odkrywamy patelnię i odparowujemy sos przez 3-4 min. Dodajemy dokładnie oczyszczone kurki (małe w całości, a duże pokrojone) i znowu przykrywamy. Dusimy 3-4 min., doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na gorący ryż nakładamy plasterki wołowiny. Polewamy sosem, posypujemy drobno posiekaną natką.