Sałatka z oscypkiem

Przepis nadesłała Carolina Pietyra, autorka bloga LacuisinedeCaro.over-blog.com.

12.11.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. LacuisinedeCaro.over-blog.com
/ Fot. LacuisinedeCaro.over-blog.com

SKŁADNIKI:

pół sałaty karbowanej ciemnej
6 małych oscypków wędzonych
2 białe rzepy średniej wielkości
6 jaj przepiórczych
4 dymki
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rydzowego
1 łyżka oleju z winogron
sól
świeżo zmielony pieprz czarny
łyżka klarowanego masła
4 kromki pieczywa

Rzepę pokrój w średniej wielkości kostkę, podsmaż na łyżce klarowanego masła, dodaj pieprz i sól, a pod koniec smażenia, gdy rzepa lekko się zarumieni, dodaj łyżkę miodu. Odstaw na bok. Jajka przepiórcze gotuj 5 minut od momentu wrzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, zamieść w nim pieczywo i oscypki do momentu, aż się zarumienią, czyli na około 10 minut. Możesz też grzanki przygotować w tosterze, a oscypki na grillu.

Sałatę umyj i porwij jej liście. Ułóż ją na talerzach, na niej przepołowione jajka przepiórcze, podsmażoną rzepę, oscypki, poszatkowaną dymkę, posól, popieprz, polej olejem z winogron i rydzowym. Podawaj z grzankami.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 47/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę