Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI:
pół sałaty karbowanej ciemnej
6 małych oscypków wędzonych
2 białe rzepy średniej wielkości
6 jaj przepiórczych
4 dymki
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rydzowego
1 łyżka oleju z winogron
sól
świeżo zmielony pieprz czarny
łyżka klarowanego masła
4 kromki pieczywa
Rzepę pokrój w średniej wielkości kostkę, podsmaż na łyżce klarowanego masła, dodaj pieprz i sól, a pod koniec smażenia, gdy rzepa lekko się zarumieni, dodaj łyżkę miodu. Odstaw na bok. Jajka przepiórcze gotuj 5 minut od momentu wrzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, zamieść w nim pieczywo i oscypki do momentu, aż się zarumienią, czyli na około 10 minut. Możesz też grzanki przygotować w tosterze, a oscypki na grillu.
Sałatę umyj i porwij jej liście. Ułóż ją na talerzach, na niej przepołowione jajka przepiórcze, podsmażoną rzepę, oscypki, poszatkowaną dymkę, posól, popieprz, polej olejem z winogron i rydzowym. Podawaj z grzankami.