Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
...– upiec, w dowolnej postaci: ząbki, główka, siekany, jak się komu podoba. Można też trzasnąć w główkę pięścią, podmiażdżyć lekko. Będzie jeszcze lepszy.
Wykwintny chleb z czosnkiem
Pierwszy sposób znany jest powszechnie. Dobry chleb wiejski pokrój na pajdy, skrop oliwą, opiecz na złoto. Kiedy gotowy, nasmaruj ząbkiem czosnku. Można na taki chleb nałożyć mieszankę pomidorów pokrojonych w kostkę (bez pestek i skórki), z bazylią, oliwą, solą i pieprzem.
Mniej znany sposób podania: podpieczony chleb, a na nim cudownie słodka, aromatyczna pasta – czosnek upieczony w główkach, wyciśnięty i rozsmarowany. Kropla oliwy i już.
Bulion warzywny
Niezbyt lubiany przez niewegetarian, bo dla ich podniebienia zbyt delikatny. A to nie tak! Po prostu: więcej warzyw, mniej wody, ciut więcej soli. I masa czosnku.
SKŁADNIKI: 1/4 selera plus parę liści
2 cebule 2 marchewki
1 duży pomidor
1 por
2-3 główki czosnku przekrojone wpół albo zmiażdżone
1/4 pęczka pietruszki
4 liście laurowe
1 łyżeczka czarnego pieprzu (całe ziarna)
2-4 gałązki tymianku
sól do smaku
Ewentualnie: 2-3 suszone grzyby (daję zawsze)
odrobina rozmarynu
1/2 główki kopru włoskiego (też daję).
Zalej 3 litrami wody, zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj godzinę, starannie przecedź. Na tym bulionie można przygotowywać inne zupy, można go jeść solo. Jest wyrazisty, świeży, słodki. Rzecz w czosnku i pomidorze.
Wojciech Nowicki jest pisarzem, eseistą, znawcą kuchni i recenzentem kulinarnym. Na stałe współpracuje z „TP”.