Polski pasztet z mięsem

Jemy go trzy razy za dużo. Czy wobec problemów ekologicznych i moralnych, jakie niesie hodowla zwierząt na mięso, przyjdzie się nam z nim pożegnać?

07.03.2019

Czyta się kilka minut

fot. Aleksandra Szmigiel / REPORTER
fot. Aleksandra Szmigiel / REPORTER

Jeśli coś dziś Polaków łączy, to z pewnością namiętność do mięsa. W badaniach naukowców z SGGW z 2017 r. tę samą słabość do niego deklarowali respondenci z różnym wykształceniem, miejscem zamieszkania, zawodem i statusem majątkowym. Zwłaszcza, gdy chodzi o wieprzowinę, której rocznie zjadamy średnio aż 41 kg na osobę.

Jeszcze w 1946 r. statystyczny Polak zjadał go niespełna 16 kg rocznie. W 1960 r. już ponad 42 kg, a do końca dekady konsumpcja wzrosła do 53 kg rocznie, nie licząc czarnego rynku mięsa. Dziś zjadamy go przeszło 74 kilo rocznie na głowę. I choć wszyscy wspominamy PRL jako czas pustych półek w sklepach mięsnych, to okazuje się, że w 1980 roku też każdy Polak zjadał go 74 kilo rocznie.

Niegdyś było symbolem statusu. Czy w świetle tego, co wiemy o kosztach ekologicznych i etycznych, jakie hodowla mięsa pociąga, przyjdzie się nam z mięsem pożegnać? To dobre pytanie na początek Wielkiego Postu. W najnowszym odcinku Podkastu Powszechnego rozmawiają o tym dziennikarze „Tygodnika”: kierownik działu Kraj i felietonista kulinarny Paweł Bravo, specjalizujący się w tematach ekonomicznych i uwielbiający gotować Marek Rabij oraz Michał Kuźmiński, autor książki „Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej”.

Marek Rabij: Mięso powoli staje się symbolem statusu, ale à rebours – świadczy, że ktoś nie jest w stanie skonstruować sobie menu opartego na bardziej zbilansowanym zestawie produktów. A na mięso jest skazany, bo jest tanie i łatwo dostępne.

Paweł Bravo: Zawsze byłem zwolennikiem czegoś, co nazywam „niedzielizmem”, a co nie polega na ścisłym wegetarianizmie, tylko na jedzeniu mięsa „przy niedzieli” – w sposób rozsądny i ograniczony.

Przeczytaj także:

Wykorzystano utwór "Smoking Gun" Kevin MacLeod (incompetech.com) na licencji Creative Commons: By Attribution 3.0 License


Współwydawcą Podkastu Powszechnego jest Fundacja Tygodnika Powszechnego

PODKAST POWSZECHNY

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]
Zawodu dziennikarskiego uczył się we wczesnych latach 90. u Andrzeja Woyciechowskiego w Radiu Zet, po czym po kilkuletniej przerwie na pracę w Fundacji Batorego powrócił do zawodu – najpierw jako redaktor pierwszego internetowego tygodnika książkowego „… więcej
Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, dziennikarz, twórca i prowadzący Podkastu Tygodnika Powszechnego, twórca i wieloletni kierownik serwisu internetowego „Tygodnika” oraz działu „Nauka”. Zajmuje się tematyką społeczną, wpływem technologii… więcej
Historyk starożytności, który od badań nad dziejami społeczno–gospodarczymi miast południa Italii przeszedł do studiów nad mechanizmami globalizacji. Interesuje się zwłaszcza relacjami ekonomicznymi tzw. Zachodu i Azji oraz wpływem globalizacji na życie… więcej