O jajku

Potężny symbol i pełnowartościowy pokarm. Temat malarstwa i prac naukowych. Cud natury i kulinarny fenomen. Specjalnie na Wielkanoc o geniuszu jajka rozmawiają Paweł Bravo i Michał Kuźmiński.

17.04.2019

Czyta się kilka minut

fot. Piret Tamm / freeimages.com
fot. Piret Tamm / freeimages.com

To cud natury i kulinarny fenomen: jajko. Perfekcyjna porcja pożywienia, dostarczająca nam wszystkich tych białek, których nie potrafi wytworzyć nasz organizm, oraz masy innych substancji odżywczych, jak witaminy A, B, D, E i K, selen, cynk, jod, magnez czy żelazo.

W swoim menu mają je chyba wszystkie kultury, a tak dla religii, jak i sztuki stanowi potężny symbol.

Za sprawą własności rozmaitych białek, które zawiera, wyzwala w kuchni niebywałą kreatywność: tworzy rusztowanie dla sufletów i biszkoptów, zapewnia konsystencję kremom, a spójność – klopsom.

No i trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie. Zwłaszcza to wielkanocne.

Rozmawiają Paweł Bravo – felietonista kulinarny, autor rubryki Smaki i facebookowej grupy o tym samym tytule, oraz Michał Kuźmiński, autor książki „Nauka w kuchni”.

Wykorzystano utwór "Cowboy Sting", Kevin MacLeod (incompetech.com) na licencji Creative Commons: By Attribution 3.0 License

Podkast - stopka do wstrzyknięcia

PODKAST TYGODNIKA POWSZECHNEGO

Wszystkie odcinki »

Słuchaj w: Spotify Apple Podcasts Google Podcasts Lecton RSS

„Podkast Tygodnika Powszechnego”: o najważniejszych tematach z autorami i gośćmi „Tygodnika” rozmawiają Michał Kuźmiński Krzysztof Story. A także autorskie cykle: Jagielski Story, gdzie co dwa tygodnie informacje o najważniejszych wydarzeniach przeplatają się z historiami i anegdotami z podróży i pracy jednego z najwybitniejszych polskich reporterów i korespondentów wojennych, Wojciecha Jagielskiego, z którym rozmawia Krzysztof Story Punkt zwrotny oraz Własny pokójKatarzyna Kubisiowska i jej goście | Sztuka powszechnie nieznanaMagdalena Łanuszka odkrywa dla nas na nowo średniowieczne dzieła | Miesiąc w nauce z autorskim przeglądem newsów naukowych Łukasza Lamży. 

PODOBAŁ CI SIĘ PODKAST? WSPIERAJ NAS NA PATRONITE »

Weź, słuchaj!

Współwydawcą Podkastu Powszechnego jest Fundacja Tygodnika Powszechnego

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]
Zawodu dziennikarskiego uczył się we wczesnych latach 90. u Andrzeja Woyciechowskiego w Radiu Zet, po czym po kilkuletniej przerwie na pracę w Fundacji Batorego powrócił do zawodu – najpierw jako redaktor pierwszego internetowego tygodnika książkowego „… więcej
Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, dziennikarz, twórca i prowadzący Podkastu Tygodnika Powszechnego, twórca i wieloletni kierownik serwisu internetowego „Tygodnika” oraz działu „Nauka”. Zajmuje się tematyką społeczną, wpływem technologii… więcej