Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI:
(4-6 porcji): 400 g makaronu łazanki
500 g kapusty włoskiej
350 g prawdziwków lub innych leśnych grzybów
150 g startego sera owczego lub koziego
200 ml bulionu warzywnego
2 cebule
4 łyżki smalcu gęsiego
3 łyżki masła
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dodać oczyszczone i pokrojone w paski grzyby i smażyć je na średnim ogniu, często mieszając, aż do odparowania płynu, który puszczą. Odstawić. W rondlu rozpuścić gęsi smalec. Włożyć pokrojoną w paski kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na średnim ogniu, aż kapusta lekko zmięknie. Dodać grzyby z cebulą, wlać bulion. Gotować do odparowania bulionu. W dużej ilości osolonej wody ugotować al dente łazanki. Odcedzić je i dodać do kapusty z grzybami. Posolić, popieprzyć i wymieszać. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startymi serami (np. sery zagrodowe, oscypek, bryndza). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 minut.