Łazanki zapiekane z kozim serem

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux prowadzi blogi kulinarne: tastycolours.blogspot.com; dozartadegustuje.wordpress.com

05.11.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. tastycolours.blogspot.com
/ Fot. tastycolours.blogspot.com

SKŁADNIKI:
(4-6 porcji): 400 g makaronu łazanki
500 g kapusty włoskiej
350 g prawdziwków lub innych leśnych grzybów
150 g startego sera owczego lub koziego
200 ml bulionu warzywnego
2 cebule
4 łyżki smalcu gęsiego
3 łyżki masła
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz


Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dodać oczyszczone i pokrojone w paski grzyby i smażyć je na średnim ogniu, często mieszając, aż do odparowania płynu, który puszczą. Odstawić. W rondlu rozpuścić gęsi smalec. Włożyć pokrojoną w paski kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na średnim ogniu, aż kapusta lekko zmięknie. Dodać grzyby z cebulą, wlać bulion. Gotować do odparowania bulionu. W dużej ilości osolonej wody ugotować al dente łazanki. Odcedzić je i dodać do kapusty z grzybami. Posolić, popieprzyć i wymieszać. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startymi serami (np. sery zagrodowe, oscypek, bryndza). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 minut.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 46/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę