Lato zamknięte w słoikach

A skoro już o warzywnych przetworach mowa – nagradzamy w tym tygodniu przepis z blogu brzuszkilakomczuszki.blogspot.com

17.09.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. brzuszkilakomczuszki.blogspot.com
/ Fot. brzuszkilakomczuszki.blogspot.com

SKŁADNIKI: malutkie ogórki gruntowe
papryka
kalafior
małe cebulki
...i wszystko, co przyjdzie nam do głowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
koper

ZALEWA: 4 szklanki wody
szklanka octu
3/4 szklanki cukru
łyżka soli

Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy warstwami: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3x3 cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę malutkich ogórków, nieduże różyczki kalafiora, marchew pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, możemy wsadzić również ząbek czosnku. Składniki zalewy umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do słoików tak, aby przykryć warzywa. Pasteryzujemy 7-8 min. i stawiamy do góry nogami.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 39/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę