Kurze mleko

Carolina Pietyra pisze blog www.menupoprosze.blox.pl oraz przepisy dla „Zwierciadła” na www.kuchnia.zwierciadlo.pl

26.11.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. Carolina Pietyra
/ Fot. Carolina Pietyra

Znany we Francji już od średniowiecza jako Lait de Poule (czyli „kurze mleko”), czy też w krajach Anglojęzycznych jako Eggnog, przepis ten to ratunek na zimową chandrę lub przemarznięte ciało. Dodatkową jego zaletą jest to, że przygotowuje się go w 6 minut. To wersja bez alkoholu, jaką pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale można oczywiście dodać naparstek rumu czy brandy.

Na 1 kubek: duże żółtko
3 kopiaste łyżeczki cukru pudru
szklanka mleka
szczypta cynamonu

Utrzyj żółtko z cukrem (przez ok. 4 minut). Przez ten czas podgrzej mleko – ale nie gotuj na dużym ogniu. Wlej kogel mogel do mleka, ubijając jednocześnie napój za pomocą trzepaczki tak, aby zrobiła się delikatna piana na wierzchu. Wlej do kubka lub grubej szklanki i posyp szczyptą cynamonu. I już!

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 49/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę