Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
Znany we Francji już od średniowiecza jako Lait de Poule (czyli „kurze mleko”), czy też w krajach Anglojęzycznych jako Eggnog, przepis ten to ratunek na zimową chandrę lub przemarznięte ciało. Dodatkową jego zaletą jest to, że przygotowuje się go w 6 minut. To wersja bez alkoholu, jaką pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale można oczywiście dodać naparstek rumu czy brandy.
Na 1 kubek: duże żółtko
3 kopiaste łyżeczki cukru pudru
szklanka mleka
szczypta cynamonu
Utrzyj żółtko z cukrem (przez ok. 4 minut). Przez ten czas podgrzej mleko – ale nie gotuj na dużym ogniu. Wlej kogel mogel do mleka, ubijając jednocześnie napój za pomocą trzepaczki tak, aby zrobiła się delikatna piana na wierzchu. Wlej do kubka lub grubej szklanki i posyp szczyptą cynamonu. I już!