Jagnięcina z zielonym groszkiem

W Apulii w wielkanocny poniedziałek nie może zabraknąć jagnięciny z zielonym groszkiem. Od ponad 20 lat na włoskie stoły trafia jagnięcina z... Podhala.

21.08.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. cucinissimawordpress.com
/ Fot. cucinissimawordpress.com

Czas, by zagościła i na naszych stołach – przekonuje Magda, autorka blogu kulinarnego cucinissima.wordpress.com, która przygotowała dla nas ten tradycyjny włoski przepis, świetny nie tylko na Wielkanoc.

SKŁADNIKI: 1,5 kg jagnięciny w kawałkach (najlepiej z udźca i żeberek)
0,5 kg zielonego groszku (może być mrożony)
100 g wędzonego boczku
100 g tartego sera pecorino
2 cebule
3 jajka

oliwa z oliwek
2 kieliszki białego wytrawnego wina
sól
pieprz


Cebulę pokrój na grube półplasterki, zeszklij na oliwie. Kawałki jagnięciny przypraw solą i pieprzem, wrzuć na oliwę z cebulą, smaż ok. 10 minut – odwracaj często, aby mięso zarumieniło się z każdej strony. Wlej stopniowo wino, gotuj, aż większość wina wyparuje. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryj (jeśli naczynie nie ma pokrywki, nakryj je folią aluminiową) i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Rozbij jajka, rozkłóć widelcem, dodaj do nich ser pecorino. Boczek pokrój w kostkę. Wyjmij z piekarnika naczynie z mięsem, dorzuć boczek i groszek (jeśli używasz mrożonego groszku, wcześniej go rozmroź), następnie wlej jajka z serem. Wstaw ponownie do piekarnika, piecz kolejne 20 minut. Ta potrawa może być kompletnym drugim daniem, ale można ją też podać np. z pieczonymi ziemniakami.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 35/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę