Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
Czas, by zagościła i na naszych stołach – przekonuje Magda, autorka blogu kulinarnego cucinissima.wordpress.com, która przygotowała dla nas ten tradycyjny włoski przepis, świetny nie tylko na Wielkanoc.
SKŁADNIKI: 1,5 kg jagnięciny w kawałkach (najlepiej z udźca i żeberek)
0,5 kg zielonego groszku (może być mrożony)
100 g wędzonego boczku
100 g tartego sera pecorino
2 cebule
3 jajka
oliwa z oliwek
2 kieliszki białego wytrawnego wina
sól
pieprz
Cebulę pokrój na grube półplasterki, zeszklij na oliwie. Kawałki jagnięciny przypraw solą i pieprzem, wrzuć na oliwę z cebulą, smaż ok. 10 minut – odwracaj często, aby mięso zarumieniło się z każdej strony. Wlej stopniowo wino, gotuj, aż większość wina wyparuje. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryj (jeśli naczynie nie ma pokrywki, nakryj je folią aluminiową) i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Rozbij jajka, rozkłóć widelcem, dodaj do nich ser pecorino. Boczek pokrój w kostkę. Wyjmij z piekarnika naczynie z mięsem, dorzuć boczek i groszek (jeśli używasz mrożonego groszku, wcześniej go rozmroź), następnie wlej jajka z serem. Wstaw ponownie do piekarnika, piecz kolejne 20 minut. Ta potrawa może być kompletnym drugim daniem, ale można ją też podać np. z pieczonymi ziemniakami.