Gruszkowe risotto

Bez dobrego, białego wina nie ma risotto. Lato w pełni, sezon na gruszki niemal za pasem, a na czas upałów najlepiej nadają się dania lekkie i rześkie – takie jak to.

17.07.2012

Czyta się kilka minut

 / fot. facetznozem.blogspot.com
/ fot. facetznozem.blogspot.com

SKŁADNIKI:


250 g ryżu arborio
3 soczyste gruszki
1-2 ząbki czosnku
bulion warzywny
białe wytrawne wino o owocowych nutach
ok. 150 g sera gorgonzola dolce
łyżka masła h oliwa z oliwek
garść orzechów włoskich
kilka gałązek świeżego tymianku
płatki chili, sól, pieprz

Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głęboką patelnię wlewamy trochę oliwy i dodajemy masło, podsmażamy chwilę posiekany czosnek (nie pozwólmy mu zbrązowieć!). Wrzucamy starte gruszki wraz z sokiem, który z nich wypłynął, przesmażamy, przesypujemy pieprzem i chili. Gdy gruszki się rozsmażą, wrzucamy tymianek, wlewamy pół kieliszka wina i pozwalamy mu się zredukować. Wrzucamy na patelnię ryż – niech się zeszkli w oliwie i gruszkowym soku. Znów dodajemy pół kieliszka wina, wsypujemy posiekane orzechy. Jak tylko ryż wchłonie wino, wlewamy pierwszą chochlę bulionu. Od tej pory stopniowo go dolewamy, gdy tylko ryż wchłonie poprzednią porcję płynu. Próbujemy – gdy ryż będzie już al dente, wrzucamy połamaną w palcach gorgonzolę, mieszamy, solimy do smaku. Gęsty, smakowity, lekko pikantny i obłędnie pachnący krem podajemy natychmiast z kieliszkiem tego samego wina, które dodaliśmy do potrawy.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 30/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę