Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI:
250 g ryżu arborio
3 soczyste gruszki
1-2 ząbki czosnku
bulion warzywny
białe wytrawne wino o owocowych nutach
ok. 150 g sera gorgonzola dolce
łyżka masła h oliwa z oliwek
garść orzechów włoskich
kilka gałązek świeżego tymianku
płatki chili, sól, pieprz
Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głęboką patelnię wlewamy trochę oliwy i dodajemy masło, podsmażamy chwilę posiekany czosnek (nie pozwólmy mu zbrązowieć!). Wrzucamy starte gruszki wraz z sokiem, który z nich wypłynął, przesmażamy, przesypujemy pieprzem i chili. Gdy gruszki się rozsmażą, wrzucamy tymianek, wlewamy pół kieliszka wina i pozwalamy mu się zredukować. Wrzucamy na patelnię ryż – niech się zeszkli w oliwie i gruszkowym soku. Znów dodajemy pół kieliszka wina, wsypujemy posiekane orzechy. Jak tylko ryż wchłonie wino, wlewamy pierwszą chochlę bulionu. Od tej pory stopniowo go dolewamy, gdy tylko ryż wchłonie poprzednią porcję płynu. Próbujemy – gdy ryż będzie już al dente, wrzucamy połamaną w palcach gorgonzolę, mieszamy, solimy do smaku. Gęsty, smakowity, lekko pikantny i obłędnie pachnący krem podajemy natychmiast z kieliszkiem tego samego wina, które dodaliśmy do potrawy.