Gruszkowe muffiny z kruszonką pachnące cynamonem

W tym tygodniu nagradzamy Paulinę, autorkę blogu big-bubble-gum.blogspot.com – za przepis na coś słodkiego, w sam raz pasującego do miodów pitnych. To „pyszne, rozgrzewające muffiny na chłodniejsze dni” – pisze autorka.

10.09.2012

Czyta się kilka minut

 / Fot. big-bubble-gum.blogspot.com
/ Fot. big-bubble-gum.blogspot.com

SKŁADNIKI NA MUFFINY: 3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
szczypta suszonego imbiru
cynamon (ile kto lubi, ja dałam łyżeczkę)
1,5 twardej gruszki obranej ze skórki.

NA KRUSZONKĘ: 50 g cukru
50 g miękkiego masła
100 g mąki
duża garść pokruszonych płatków migdałowych.


Obraną gruszkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z imbirem i cynamonem. Odstaw do „przegryzienia się”.


KRUSZONKA: Wymieszaj wszystkie składniki: mąkę, cukier i miękkie masło. Rozgnieć i połącz za pomocą widelca. Odstaw.


MUFFINY: Połącz jajko, mleko i olej. W osobnej misce połącz mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj do składników sypkich mokre i wymieszaj. Można krótko miksować mikserem na najwolniejszych obrotach (zostawiając drobne grudki). Do masy dodaj gruszki w przyprawach i wmieszaj.


Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Do papilotek umieszczonych w blaszce do muffinek przelej po dużej łyżce masy (ok 3/4 papilotki). Posyp kruszonką. Piecz przez 20 min.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 38/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę