Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI NA MUFFINY: 3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
szczypta suszonego imbiru
cynamon (ile kto lubi, ja dałam łyżeczkę)
1,5 twardej gruszki obranej ze skórki.
NA KRUSZONKĘ: 50 g cukru
50 g miękkiego masła
100 g mąki
duża garść pokruszonych płatków migdałowych.
Obraną gruszkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z imbirem i cynamonem. Odstaw do „przegryzienia się”.
KRUSZONKA: Wymieszaj wszystkie składniki: mąkę, cukier i miękkie masło. Rozgnieć i połącz za pomocą widelca. Odstaw.
MUFFINY: Połącz jajko, mleko i olej. W osobnej misce połącz mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj do składników sypkich mokre i wymieszaj. Można krótko miksować mikserem na najwolniejszych obrotach (zostawiając drobne grudki). Do masy dodaj gruszki w przyprawach i wmieszaj.
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Do papilotek umieszczonych w blaszce do muffinek przelej po dużej łyżce masy (ok 3/4 papilotki). Posyp kruszonką. Piecz przez 20 min.