Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →
SKŁADNIKI: 5 dag sera „Kreuzer z komina” * 5 dag sera „Szafir” z Radzynia Podlaskiego * 2 winno-słodkie jabłka * 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich * 1 łyżeczka julienne (cienkich pasków) ze skórki pomarańczy * 5 łyżek miodu wielokwiatowego * 2 łyżki octu balsamicznego
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, dzielimy na cząstki. Sery kroimy w kostkę 1,5 cm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i karmelizujemy w nim jabłka, dodajemy orzechy i skórkę. Zdejmujemy jabłka na talerz, a na patelnię wrzucamy na chwilę serowe kostki, błyskawicznie obtaczamy pozostałym karmelem, nie dopuszczając, aby się stopiły. Zdejmujemy z patelni i układamy na jabłkach. Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i rozpuszczamy przywarły karmel, odparowując całość do konsystencji sosu. Skrapiamy nim ser na jabłkach.
KREUZER Z KOMINA to trzytygodniowy ser, delikatnie solony i wędzony w letnim, prawie zimnym dymie.
SZAFIR, szczepiony drożdżami winiarskimi, dojrzewa cztery miesiące. Cudownie zachowuje się na patelni.