Deser serowo-jabłkowy

To danie ze zwycięskim serem festiwalu „Czas dobrego sera” w Sandomierzu skomponował i zaproponował nam znawca serów Gieno Mientkiewicz, autor blogu serypolskie.blox.pl

24.07.2012

Czyta się kilka minut

 / fot. Joanna Porankiewicz-Asplund
/ fot. Joanna Porankiewicz-Asplund

SKŁADNIKI: 5 dag sera „Kreuzer z komina” * 5 dag sera „Szafir” z Radzynia Podlaskiego * 2 winno-słodkie jabłka * 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich * 1 łyżeczka julienne (cienkich pasków) ze skórki pomarańczy * 5 łyżek miodu wielokwiatowego * 2 łyżki octu balsamicznego


Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, dzielimy na cząstki. Sery kroimy w kostkę 1,5 cm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i karmelizujemy w nim jabłka, dodajemy orzechy i skórkę. Zdejmujemy jabłka na talerz, a na patelnię wrzucamy na chwilę serowe kostki, błyskawicznie obtaczamy pozostałym karmelem, nie dopuszczając, aby się stopiły. Zdejmujemy z patelni i układamy na jabłkach. Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i rozpuszczamy przywarły karmel, odparowując całość do konsystencji sosu. Skrapiamy nim ser na jabłkach.

KREUZER Z KOMINA to trzytygodniowy ser, delikatnie solony i wędzony w letnim, prawie zimnym dymie.

SZAFIR, szczepiony drożdżami winiarskimi, dojrzewa cztery miesiące. Cudownie zachowuje się na patelni.

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp kwartalny

Kwartalny dostęp do TygodnikPowszechny.pl
  • Natychmiastowy dostęp
  • 92 dni dostępu = aż 13 numerów Tygodnika
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
89,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]

Artykuł pochodzi z numeru TP 31/2012

Artykuł pochodzi z dodatku „Apetyt na Polskę