Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Spisek przeciwko karpiom

Reklama

Spisek przeciwko karpiom

Spisek przeciwko karpiom

21.01.2019
Czyta się kilka minut
Uczta wydana przez Jana III Sobieskiego w Jaworowie 16 lipca 1684 roku według obrazu Fransa Geffelsa, ok. 1685 r. MATERIAŁY PRASOWE / WYDAWNICTWO CZARNE
M

MONIKA OCHĘDOWSKA: Jakie są Państwa smaki?

MAGDALENA KASPRZYK-CHEVRIAUX: Zdecydowanie wytrawne.

JAROSŁAW DUMANOWSKI: To jakby chemika zapytać o ulubiony pierwiastek. Smaki to tylko nuty. Dopiero z ich połączenia, współgrania coś wynika.

MK-Ch: Ale gdybyś musiał wybrać swój ulubiony smak, to który by to był?

Może coś ostrego?

JD: Nie ma takiego smaku, ostry nie istnieje. To pochodna dotyku, podrażnienie ust i języka. Choć ja bardzo lubię smaki, których nie ma.

Dawniej lubiliśmy sobie „przyszafranić”. Moda na ostre orientalne przyprawy obowiązywała w Polsce przez setki lat.

JD: W daniach inspirowanych starymi książkami kucharskimi, podczas świąt czy kulinarnych rekonstrukcji często odwołujemy się do intensywnych smaków. Kombinacja tak zwanego...

19521

Dodaj komentarz

Chcesz czytać więcej?

Wykup dostęp »

Załóż bezpłatne konto i zaloguj się, a będziesz mógł za darmo czytać 6 tekstów miesięcznie! 

Wybierz dogodną opcję dostępu płatnego – abonament miesięczny, roczny lub płatność za pojedynczy artykuł.

Tygodnik Powszechny - weź, czytaj!

Więcej informacji: najczęściej zadawane pytania »

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

k a ż d e wrażenie smaku, proszę Pana jest pochodną, reakcją mózgu na impulsy elektryczne, rezultatem biochemicznych przemian - no jeśli ktoś ostrości za smak nie uważa i dla niego to wyłącznie pochodna i podrażnienie, to kojarzę go raczej ze skrajnym religijnym ortodoksem albo płaskoziemcami - ale kij wam w bary i maggi do zupy mlecznej, pseudoeksperci, to wam najprostsza baba we wsi powie, że jedzenie może być słodkie, gorzkie, słone, kwaśne lub ostre/pikantne - a wyśmieje co najwyżej wasze umami

na deser dla p. JD, co akceptuje smaki 'intensywne' i 'łagodne', tylko ostry jest dla niego 'na niby', po pierwsze ⓵ uwaga, iż pierogów nie robi się ani z kapusty kiszonej, ani ze słodkiej, tylko z ciasta; po drugie ⓶, te faszerowane kiszoną są z całą pewnością tak samo normalne [a może bardziej?...;)] jak i on sam - a na deser 〠 przypomnę, że za gros wrażeń smakowych i tak odpowiada zmysł węchu - szczypta pokory wyciągnie subtelne nuty z patelni... ♨

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]