Szanowny Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zaczyna obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym informujemy, że wprowadziliśmy zmiany w Regulaminie Serwisu i Polityce Prywatności. Prosimy o poświęcenie kilku minut, aby się z nimi zapoznać. Możliwe jest to tutaj.

Rozumiem

Reklama

Co w Halloween naprawdę strasznego

Co w Halloween naprawdę strasznego

05.11.2018
Czyta się kilka minut
Jak co roku, tak i przed tym 1 listopada przez media społecznościowe przetoczyły się dyskusje o demoniczności i grzeszności halloweenowej dyni.
T

Tymczasem w Wielkiej Brytanii przeprowadzono z końcem października badania konsumenckie, które pokazały, że po Halloween 8 mln dyń wyląduje w koszach na śmieci – starczyłoby ich na ciasto dyniowe dla każdego poddanego królowej. Tylko co trzeci Brytyjczyk wykorzystuje w kuchni wydrążony miąższ.

Marnowanie żywności kosztuje światową gospodarkę 940 mld dolarów rocznie, a głodu na co dzień doświadcza 815 mln ludzi. Jeśli utrzymamy dzisiejszy trend, do 2030 r. będziemy rocznie marnować 2,1 mld ton jedzenia o wartości 1,5 bln dolarów (dane Światowego Forum Ekonomicznego). Polacy marnują dziś 9 mln ton żywności rocznie, co daje nam 5. miejsce w Unii (według Greenpeace).

Brytyjska fundacja Hubbub od pięciu lat w ramach akcji #PumpkinRescue („Ratunek dyniom”) organizuje wspólne wycinanie dyń i przy okazji uczy, co z nich przyrządzić. Skoro i u nas halloweenowa dynia – ku uciesze supermarketów – się przyjęła, może za rok warto w sporze o nią przesunąć akcenty i rozejrzeć się za najbliższym bankiem żywności albo inicjatywą karmiącą potrzebujących.

Bo co jak co, ale marnowanie jedzenia to z pewnością grzech. ©℗

Czytaj także: Monika Kucia: Niech post się nie kończy

Czytasz ten tekst bezpłatnie, bo Fundacja Tygodnika Powszechnego troszczy się o promowanie czytelnictwa i niezależnych mediów. Wspierając ją, pomagasz zapewnić "Tygodnikowi" suwerenność, warunek rzetelnego i niezależnego dziennikarstwa. Przekaż swój datek:

Autor artykułu

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, dziennikarz, kierownik wydania internetowego „Tygodnika”, twórca i wieloletni kierownik działu „Nauka”. W 2016 r. nominowany do...

Dodaj komentarz

Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników w ramach komentarzy do Materiałów udostępnianych przez Usługodawcę.

Zapoznaj się z Regułami forum

Jeśli widzisz komentarz naruszający prawo lub dobre obyczaje, zgłoś go klikając w link "Zgłoś naruszenie" pod komentarzem.

Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz

© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]